Uzlabos skolas un vecāku sadarbību

Lai noteiktu valstī vienotu kārtību, kā izglītības iestādei jārīkojas gadījumos, kad skolēns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē izglītības iestādi, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izstrādājusi Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu, kas otrdien, 2011.gada 1.februārī, apstiprināts MK.

Noteikumu mērķis ir noteikt valstī vienotu kārtību, kādā izglītības iestāde informē bērna vecākus, pašvaldības vai valsts iestādes, ja bez attaisnojoša iemesla netiek apmeklēta izglītības iestāde. Izglītības likums nosaka, ka vecāku pienākums ir informēt izglītības iestādi par bērna veselības stāvokli un citiem apstākļiem, ja tiem var būt ietekme uz mācību procesu, bet līdz šim nepastāvēja vienota kārtība, kā konkrēti izglītības iestādei un pašvaldībai jārīkojas gadījumos, kad bērns bez attaisnojoša iemesla neapmeklē skolu. Šādas normas jau pašlaik ir iestrādātas izglītības iestāžu nolikumos vai iekšējās kārtības noteikumos, tādēļ izglītības iestādēm šī nebūs jauna procedūra, tikai tagad tā būs obligāta.

Noteikumi paredz, ka skolai ar vecākiem jāsazinās operatīvi, tiklīdz konstatēts, ka bērns bez attaisnojoša iemesla nav ieradies un vecāki nav informējuši izglītības iestādi par kavējuma iemesliem. Ja skolēns 20 mācību stundas semestra laikā būs neattaisnoti kavējis skolu un skolai nebūs izdevies noskaidrot kavējuma iemeslus, tiks informēta pašvaldība. Tālāk pašvaldība rīkosies atbilstoši savai kompetencei, iesaistot darbā sociālo dienestu, nepieciešamības gadījumā var tikt informēta arī policija, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija un citas institūcijas.

IZM prognozē, ka noteikumi samazinās to bērnu skaitu, kas neattaisnoti kavē skolu, klaiņo vai par kuriem skolām šobrīd nav nekādas informācijas. Jauno noteikumu mērķis ir aktualizēt jautājumu arī par bērnu drošību. Izglītības iestāde mācību laikā ir atbildīga par bērna drošību, bet nav reti gadījumi, kad vecāki ir pārliecināti, ka bērns atrodas skolā, bet viņš līdz izglītības iestādei nav nokļuvis. Saskaņā ar jauno kārtību, skolai un vecākiem operatīvi sazinoties, šāda iespējamība tiks samazināta līdz minimumam un ieguvēji būs visi.

Kārtība noteikta atbilstoši katrai izglītības pakāpei – pirmsskolas pakāpē un pamatizglītības pakāpē (obligātā izglītība) un vidējās izglītības pakāpē. Kārtība attieksies arī uz profesionālās izglītības iestādēm.