Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Latvijas lielo pilsētu asociācija pauž bažas par ieceri īstenot pāreju uz izglītību tikai valsts valodā

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Latvijas lielo pilsētu asociācija (LLPA), tiekoties ar izglītības un zinātnes ministri Andu Čakšu (JV), paudusi bažas par ieceri īstenot pāreju uz izglītību tikai valsts valodā, aģentūru LETA informēja LLPA.

Tikšanās laikā pārrunāti vairāki ar izglītības nozari saistīti jautājumi. Viens no prioritārajiem jautājumiem esot bijis akūtais pedagogu trūkums visā Latvijā, kas saistīts gan ar profesijas prestižu, gan zemo atalgojumu.

Diskusijā izkristalizējās vairāki iespējamie risinājumi, ko šobrīd izskatot ministrija.

Īpašas bažas atsevišķās LLPA pārstāvētajās pilsētās esot par pāreju uz izglītību tikai valsts valodā. Asociācijas biedri norādīja, ka būtu nepieciešams īpašs atbalsts skolēnu un viņu ģimeņu motivēšanai pieņemt šīs pārmaiņas, un ministre šos ierosinājumus uzklausīja ar izpratni.

Latgales reģiona pārstāvji esot uzsvēruši nepieciešamību nodrošināt valsts finansējumu fakultatīvajām latgaliešu valodas nodarbībām, tā saglabājot unikālu kultūrvēsturisko mantojumu.

LLPA arī norādīja, ka būtu nepieciešams pievērst īpašu vērību mācību līdzekļu aktualizēšanai un pieejamībai, tā nodrošinot nepārtrauktu un vienlīdzīgu kvalitatīvas izglītības iegūšanas procesu.

Tika izskatīti arī citi jautājumi: izglītības kvalitātes monitoringa sistēmas ieviešana un attīstība, skolu tīkla pilnveidošana un sporta infrastruktūras nodrošināšana.