Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

LiepU saskata iespējamas nelikumības augstskolas konsolidācijas procesā

© f64.lv, Jānis Vecbrālis

Liepājas Universitāte (LiepU) nosūtījusi atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, izglītības nozares organizācijām un pašvaldībai, kurā norāda uz iespējamām nelikumībām un labas pārvaldības neievērošanu augstskolas konsolidācijas procesā, liecina atklātās vēstules saturs.

LiepU kolektīvs vērš uzmanību, ka pagājušā gada 19.decembrī Valsts kancelejas uzturētajā tiesību aktu portālā tika publicēts tiesību akta projekts "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 5. komponentes "Ekonomikas transformācija un produktivitātes reforma"5.2. reformu un investīciju virziena "Augstskolu pārvaldības modeļa maiņas nodrošināšana" 5.2.1.r. reformas "Augstākās izglītības un zinātnes izcilības un pārvaldības reforma" 5.2.1.1.i. investīcijas "Pētniecības, attīstības un konsolidācijas granti" otrās kārtas "Konsolidācijas un pārvaldības izmaiņu ieviešanas granti" īstenošanas noteikumi". Noteikumu projekta otrajā sadaļā "Prasības investīcijas otrās kārtas projekta iesniedzējam un sadarbības partnerim" minēts, ka LiepU konsolidācija ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) - līdz 10 399 799 eiro, tai skaitā nepārsniedzot Atveseļošanas fonda finansējumu - 9 980 613 eiro un valsts budžeta līdzfinansējumu - 419 186 eiro.

Arī vairākos citos noteikumu projekta punktos nepārprotami tiek norādīts uz LiepU konsolidāciju jeb reorganizāciju ar RTU, taču līdz noteikumu projekta publiskošanai Ministru kabinets nav pieņēmis lēmumu par LiepU reorganizāciju, pievienojot to RTU, kā arī šis jautājums nav diskutēts Augstākās izglītības padomē (AIP), norāda vēstules autori.

"Minētie apstākļi liek domāt, ka noteikumu projekta iesniedzēja rīcībā jau ir informācija par iespējamo Ministru kabineta lēmumu par nepārprotamu LiepU pievienošanu RTU," teikts atklātajā vēstulē.

Patlaban zem dokumenta projekta gan nav nevienas amatpersonas uzvārda.

LiepU uzskata, ka lēmuma pieņemšana šaurā lokā, nevis publiskā apspriešanā, sniedzot pamatotu argumentāciju, rada aizdomas par kādu interešu virzīšanu un labas pārvaldības principu neievērošanu lēmumu pieņemšanā attiecībā uz LiepU tālāku attīstību.

Augstskola atgādina, ka 2022.gada 24.februārī tika parakstīts nodomu protokols starp Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), LiepU, Latvijas Universitāti (LU), RTU, Rīgas Stradiņa universitāti (RSU) un Liepājas pašvaldību ar ieceri reorganizēt LiepU, iekļaujot to trīs zinātnes universitāšu ekosistēmā. Neuzsākot darbu pie atbilstoša regulējuma izstrādes, IZM vēstulē LiepU pagājušā gada 19.oktobrī pieprasīja ne vēlāk kā nedēļas laikā darīt zināmu lēmumu, kurai no zinātnes universitātēm tā vēlas pievienoties.

2022.gada 1.novembrī LiepU Senātam un citiem interesentiem bija iespēja tikties gan ar LU, gan RTU pārstāvjiem, lai diskutētu par iespējamo integrācijas modeli. Pēc papildu diskusijām LiepU struktūrvienībās, 2022.gada 4.novembrī LiepU Senāts vienbalsīgi pieņēma lēmumu par galveno partneri izvēlēties LU. Par šādu lēmumu vienbalsīgi lēma arī LiepU Satversmes sapulces dalībnieki 2022.gada 7.novembrī.

Kā galvenie pozitīvie aspekti sadarbībai ar LU tolaik tika minēti: LU stratēģiskās specializācijas virzieni, kas atbilst LiepU stratēģiskajiem virzieniem; LU kā klasiska tipa universitāte, kas sniedz plašākas attīstības iespējas LiepU; LiepU un LU vēsturiski izveidojusies ciešā sadarbība, jo īpaši, zinātnes projektos; kopīgā doktorantūra izglītības zinātnēs; tehnoloģiskais nodrošinājums - gan studiju procesā, gan darbības administrēšanā LiepU izmanto tieši tādas pašas pārvaldības datorprogrammas kā LU, piemēram, LAIS, Moodle, HOP un citas, līdz ar to nav nepieciešams papildu finansējums jauniem iepirkumiem, nav jāveic personāla apmācība.

Savukārt, vērtējot iespējamo LiepU integrāciju ar RTU, tika konstatēts tikai viens daļēji kopīgs stratēģiskais virziens, kura tālākās attīstības potenciāls pēc RTU Liepājas studiju un zinātnes centra integrācijas LiepU bija neskaidrs. Turpretī pārējo divu - vēsturiski spēcīgāko - LiepU stratēģisko virzienu tālākā attīstībā tika saskatīts būtisks apdraudējums, jo RTU šādu virzienu nav, un neradās pārliecība par RTU spēju un vēlmi šos virzienus nākotnē atbalstīt, lai sasniegtu noteiktos mērķus. Tas, savukārt, radītu apdraudējumu arī daudzpusīgai Kurzemes reģiona attīstībai un pastiprinātu jauniešu un akadēmiskā personāla aizplūšanu no reģiona, kā arī pastiprinātu izglītības līmeņa krituma risku, jo īpaši, sociāli mazāk aizsargātās iedzīvotāju grupās Kurzemē.

Pēc LiepU Satversmes sapulces un Senāta lēmumu nonākšanas publiskajā telpā 2022.gada 7.novembrī, LiepU Padome paziņoja, par savu 2022.gada 4.novembra lēmumu - atbalstīt LiepU konsolidāciju ar RTU. Par šo lēmumu bija balsojuši pieci padomes locekļi, pret - divi.

Neskatoties uz padomes pretējo viedokli, LiepU personāls, kuru tiešā veidā skars LiepU reorganizācija, līdz šim brīdim nav informēts par galvenajiem padomes argumentiem attiecībā uz lēmuma pieņemšanu par labu RTU, nevis LU.

LiepU personālam nav arī skaidrības par to, kura viedoklī IZM balsta savu lēmumu par LiepU reorganizāciju, kas tiešā veidā skars aptuveni 1300 studējošos un vairāk nekā 250 darbiniekus, bet pastarpināti - vairākus tūkstošus Latvijas iedzīvotāju. Vai IZM lēmuma pieņemšanā tiks ņemts vērā atklātā un demokrātiskā veidā izdiskutēts un racionālos argumentos balstīts 66 augstākās izglītības lēmējinstitūciju pārstāvju viedoklis, vai IZM priekšroku dos slēgtā sēdē, nepubliskotos argumentos balstītam piecu cilvēku, kuriem pieredze augstākās izglītības iestādes vadībā ir nedaudz vairāk par pusgadu, viedoklim, retoriski atklātajā vēstulē vaicā LiepU kolektīvs.

Vēstules autori norāda, ka, ņemot vērā iepriekš minēto, LiepU aicina atbildīgās institūcijas vērtēt jautājumu, kā priekšlaicīgi ir iespējams zināt valdības lēmumu, ja tas vēl nav pieņemts likumā noteiktajā kārtībā.

LiepU kolektīvs aicina visus lēmuma pieņēmējus rūpīgi iepazīties ar situāciju un vērtēt uzskaitītos notikumus kopsakarībās. "Aicinām uzklausīt visas LiepU pārvaldības institūcijas, arī LiepU kolektīva viedokli, kurš ir izteikts gan Senāta, gan Satversmes sapulcēs, un pieņemt izsvērtu, caurspīdīgā procesā balstītu un pamatotu lēmumu, kas ir sabiedrības nevis kādu personu vai institūciju vislabākajās interesēs par vienas vadošās universitātes izvēli vai arī LiepU attīstību trīs zinātnes universitāšu ekosistēmā, šādi nodrošinot iespēju iegūt daudzpusīgu un konkurētspējīgu izglītību Kurzemē," aicināts atklātajā vēstulē.