Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Izglītības ministre: skolotājiem būtu jāsaņem 3000 eiro liels atalgojums

© Romāns Kokšarovs/F64

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, viesojoties LTV raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja, ka pedagogiem būtu jāsaņem konkurētspējīgs atalgojums. Pēc viņas aplēsēm, tie b;utu vismaz 3000 eiro mēnesī.

Portāls NRA jau rakstīja, ka Anda Čakša uzskata, ka izglītības sistēmas mērķis ir radīt gudru cilvēku. Vienlaikus, lai veiktu uzlabojumus, jāstrādā visai sabiedrībai, vecākiem, pašiem bērniem un skolotājiem.

A. Čakša, kļūstot par ministri, pauda, ka to saskata kā lielu atbildību un izaicinājumu, jo tā sabiedrībai ir nozīmīga, svarīga, joma. Vienlaikus viņa teica, ka izglītības nozarē gaidāmas pārmaiņas, tāpēc svarīgi ir tas, lai tām būtu atbilstošs finansējums. Tiesa, svarīgi arī saprast, kurās vietās tieši finansējumu jāiegulda, lai sasniegtu maksimālo rezultātu.

Kā vienu no svarīgākajām jomām, kur steidzami nepieciešams finansējums, Čakša minēja augstāko izglītību un zinātni.

Īpaši svarīgi arī esot strādāt pie "vienotas skolas", kur bērni netiekot šķiroti pēc nacionālās piederības. Viņa paskaidroja, ka joprojām ir skolas, kur pamatvalodai jābūt latviešu valodai, bet tas netiek īstenots "līdz galam" . Tāpat arī izglītībai jābūt kvalitatīvākai un iekļaujošākai.

Čakša norādīja, ka jādomā arī par atbalsta personālu, jo visi bērni nav vienādi un ir bērni, kuriem ir nepieciešama citādāka pieeja.

Lielāks finansējums augstākajai izglītībai minēts arī jaunās valdības deklarācijā.

"Palielināsim pētniecības un attīstības kopējo finansējumu ne mazāk kā 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), ieviešot Latvijas Viedās specializācijas stratēģiju, īstenojot starptautisko sadarbību un sadarbību ar industriju, piesaistot starptautisko finansējumu, primāri orientējoties uz "Apvārsnis Eiropa" programmu un piedalīšanos pasaules līmeņa pētniecības organizācijās, kā arī paplašinot inovāciju fonda darbību atbilstoši caurspīdības, godīgas konkurences un rezultativitātes principiem. Veicināsim inovāciju procesu pētniecības organizācijās," teikts valdības deklarācijā.