Daugavpils universitātes studenti iebilst pret universitāšu apvienošanu

Daugavpils universitātes (DU) studenti sākuši parakstu vākšanu pret Latvijas augstākās izglītības iestāžu apvienošanu.

Vēstulē studējošie uzsver, ka, zinot izglītības iestādes tradīcijas un studiju kvalitāti, studijas DU izvēlējušies apzināti, bet mehāniski, bez loģikas izveidotajā Universitātē-monstrā realizēto studiju programmu kvalitāte un studiju vide tikai pasliktinātos.

DU trešā kursa students Jānis uzskata, ka izmaiņas augstākās izglītības sistēmā ir nepieciešamas, taču tās nedrīkst būt tik straujas. Reformām ir jābalstās uz pašu augstskolu iniciatīvu. Tās nedrīkst būt mehāniskas, bez jebkāda ekonomiskā pamatojuma.

Otrā kursa studente Dace uzskata, ka augstskolu apvienošana vienā milzīgā universitātē ir līdz galam nepārdomāta, jo tas gan prasīšot papildus līdzekļus, gan negatīvi ietekmēšot izglītības kvalitāti. DU ir spēcīga un nozīmīga universitāte Latgales reģionā. Tādai tai arī vajadzētu palikt.

Dace stāsta, ka studijas DU Humanitārajā fakultātē specialitātē Angļu filoloģija ar spāņu valodu izvēlējusies, jo citās viņai zināmās augstskolās tieši tādas specialitātes nav bijis. Lielākas šeit bijušas arī iespējas tikt budžeta grupā. Nozīmīgs faktors bijis arī attālums līdz mājām - Dagdai.

Maģistrantūras pirmā kursa studente Līga uzskata, ka dzīvošana Rīgā studējot ir daudz dārgāka nekā Daugavpilī. Arī pašām studijām Daugavpils viņai šķietot atbilstošāka, jo ir klusāka un mazāka. Līdz ar to arī dienesta viesnīcas, bibliotēkas un cits studijām nepieciešamais ir vienkopus un nav jātērē lieli līdzekļi, lai ar sabiedrisko transportu no vienas vietas aizbrauktu uz citu.

Daugavpils Universitāte ir lielākā klasiskā universitāte Austrumlatvijā, kura savas tradīcijas ir veidojusi jau gandrīz 90 gadus. Universitātē tiek realizētas 58 dažāda līmeņa studiju programmas, kurās studē aptuveni 4000 studējošo no visas Latvijas.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais