Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

RTU apkures sezonā pazeminās temperatūru telpās

© Kaspars Krafts / F64

Lai taupītu energoresursus, Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) apkures sezonā pazeminās temperatūru telpās, pāries uz daļēji attālinātām studijām un darbu, kā arī iespēju robežās samazinās tēriņus citās budžeta pozīcijās, liecina informācija RTU mājaslapā.

No šodienas līdz 5.martam, kad ierasti ir augstākās siltumenerģijas izmaksas, gaisa temperatūra RTU ēkās nebūs augstāka par 16 grādiem. Zemās temperatūras dēļ studiju procesu un darbu šajā laikā RTU organizēs attālinātā vai daļēji attālinātā režīmā.

RTU energoefektivitātes pasākumi apkures sezonā tiek plānoti, lai sasniegtu 30% siltumenerģijas patēriņa un 35% elektroenerģijas patēriņa ietaupījumu salīdzinājumā ar vidējo patēriņu pēdējos četros gados.

Tāpēc ir pieņemts lēmums apkures sezonā līdz 2023.gada 30.aprīlim RTU ēkās no pirmdienas līdz ceturtdienai no plkst.7.30 līdz plkst.18 nodrošināt gaisa temperatūru līdz 19 grādiem, bet pārējā laikā - līdz 16 grādiem.

Tā kā RTU ir zinātnes universitāte, kuras zinātnisko darbu nav iespējams pārtraukt, tad izņēmuma gadījumos, lai nodrošinātu pētniecisko procesu vai darba pienākumus veiktu klātienē, ja darba specifika nepieļauj to darīt attālināti, radīs risinājumu, lai attiecīgajās laboratorijās un citās telpās temperatūra netiktu pazemināta līdz zemākajai atļautajai robežai.

RTU norāda, ka energotaupības pasākumus augstskolā ir nepieciešams ieviest, jo gandrīz divkāršais energoresursu izmaksu pieaugums ir atstājis būtisku ietekmi uz RTU budžetu.

Aprēķināts, ka, neskatoties uz RTU ēku atbilstību mūsdienu energoefektivitātes prasībām un visiem līdz šim veiktajiem energotaupības pasākumiem, komunālās izmaksas RTU gaidāmajā apkures sezonā pieaugs par gandrīz 3 miljoniem eiro.

RTU kopā ar citām augstākās izglītības organizācijām ir vairākkārt aicinājusi valdību un atbildīgās ministrijas kompensēt izmaksu pieaugumu, skaidrojot, ka zinātnes universitātes ar institūtu un laboratoriju plašo infrastruktūru atbilst energoietilpīgiem uzņēmumiem.

RTU izveidotā energoresursu taupības krīzes komisija regulāri sekos līdzi energoresursu krīzes situācijas attīstībai un piedāvās situācijai atbilstošus risinājumus. Ja valdība radīs iespēju sniegt atbalstu valsts dibinātām universitātēm energoresursu krīzes pārvarēšanai, RTU pārskatīs esošo rīcības plānu.