Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pedagogu darba samaksas pieauguma grafiks joprojām nav izstrādāts; to darīšot jaunā valdība

© F64

Valdība šodien nolēma līdz 2023.gada 1.februārim pagarināt termiņu pedagogu darba samaksas pieauguma grafika izstrādei.

Jaunajā grafikā paredzēts iezīmēt pedagogu algu zemāku likmju pieauguma grafiku laikam no 2023.gada 1.septembra līdz 2025.gada 31.decembrim. Iepriekš šādu grafiku bija uzdots izstrādāt līdz šā gada decembra sākumam.

Kā skaidro Izglītības un zinātnes ministrija (IZM), pedagogu algu pieauguma grafiku plānots saskaņot ar vidēja termiņa budžetu un tā finansiālajām iespējām. Tā kā ir iekavējusies jaunās valdības izveide, nav sācies arī darbs pie nākamā gada budžeta un nākamo gadu valsts sāks ar tehnisko budžetu, kas paredz izpildīt līdzšinējo politiku, taču neparedz jaunas iniciatīvas.

Ministrijas vadība uzskata, ka pedagogu zemākās mēneša darba samaksas likmes pieauguma grafiku nepieciešams virzīt jaunajai valdībai, tāpēc rosināts pagarināt tā izstrādes termiņu.

Aizejošās valdības lēmumi arī paredzēja, ka IZM līdz 2022.gada 1.decembrim sadarbībā ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA), Latvijas Pašvaldību savienību un Latvijas Izglītības vadītāju asociāciju jāizstrādā vadlīnijas pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai.

IZM skaidro, ka šobrīd notikušas divas darba sanāksmes, bet, "ņemot vērā jautājuma tvērumu un to, ka darba grupas locekļi uzskata, ka tik nozīmīgu jautājumu risināšanā jābūt iesaistītai IZM augstākā līmeņa politiskajai un ierēdnieciskajai vadībai", arī šī uzdevuma izpildes termiņu nepieciešams pagarināt, lai jautājumu risinātu jau nākamais ministrs un valdība.

Jau ziņots, ka LIZDA, draudot ar beztermiņa pedagoga streiku, septembrī panāca vienošanos ar valdību par izmaiņām pedagogu atalgojuma un darba slodzes jautājumos.