Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Latvijas skolās notiks centralizēto eksāmenu izmēģinājums elektroniskā formātā [papildināts]

© pexels.com

Šodien no plkst.14 līdz plkst.17 norisināsies pirmais elektronisko eksāmenu izmēģinājums reālā Latvijas skolu ekosistēmā, informē Valsts izglītības satura centrs.

12.klašu un profesionālo izglītības iestāžu 3.kursu audzēkņiem pirmoreiz būs iespēja izmēģināt centralizētā eksāmena norisi elektroniskā formātā.

Kopumā izmēģinājuma eksāmenam pieteikušies 5857 eksāmena kārtotāji no 264 izglītības iestādēm.

Tiešsaistē ieplānots izmēģināt angļu valodas augstākā līmeņa eksāmenu. Dalība eksāmenā ir brīvprātīga, un šī eksāmena rezultāts nekādā veidā neietekmēs skolēnu semestra vai gada vērtējumus.

Šovasar apstiprinātie Noteikumi par centralizēto eksāmenu saturu un norises kārtību paredz, ka, sākot ar 2022./2023. mācību gadu tiks sākta pakāpeniska pāreja uz augstākā līmeņa valsts pārbaudes darbu īstenošanu tiešsaistē.

Pirmais solis šo noteikumu praktiskā realizācijā ir angļu valodas augstākā līmeņa eksāmena izmēģinājums tiešsaistē.

Eksāmens norisināsies valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā, un tā būs iespēja skolēniem iepazīties ar augstākā līmeņa eksāmena norisi.

Izmēģinājuma eksāmenā skolēniem būs jāveic trīs uzdevumi klausīšanās daļā, pieci uzdevumi lasīšanas daļā un viens uzdevums rakstīšanas daļā. Kopējais izmēģinājuma eksāmena izpildes laiks būs trīs stundas.

Eksāmena vērtēšana daļēji tiks veikta automātiski, bet daļu uzdevumus vērtēs izglītības iestādēs reģistrētie vērtētāji valsts pārbaudījumu informācijas sistēmā. Šajā eksāmenā atšķirībā no oficiālā eksāmenā, ja nepieciešams, skolēni eksāmena izpildei varēs izmantot arī savus personīgos datorus.

Plānots, ka 2022./2023. mācību gada noslēgumā tiešsaistē tiks organizēti vairāki augstākā līmeņa eksāmeni. Pirmais būs 17.maijā, kad notiks eksāmens programmēšanā, 19.maijā būs eksāmens sociālajās zinātnēs, 22. un 23.maijā - ģeogrāfijā, 14.jūnijā - kultūrā un mākslā, bet 19.jūnijā - vēsturē