Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Jelgavas un Rēzeknes augstskolu studentiem nebūs jāmācās attālināti

© Gints Ivuškāns /F64

Augstskolas Jelgavā un Rēzeknē neliks studentiem mācīties attālināti, aģentūra LETA uzzināja mācību iestādēs.

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā šobrīd nevienā studiju grupa nenotiek attālinātās lekcijas, un, ja epidemioloģiskā situācija to atļaus, tad šajā mācību gadā tādu arī nebūs, informēja augstskolas pārstāve.

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) skaidro, ka šī iniciatīva neattiecas uz šo mācību iestādi, jo studentus attālinātajās studijās nesūta un arī neplāno to darīt. Lai nodrošinātu studiju kvalitāti, studijas organizē klātienē, kā to paredz katras studiju programmas plāni.

Atsevišķos gadījumos kādas tēmas tiek apgūtas attālināti, it īpaši ja lekcijas vada viesprofesori no citām valstīm. Lielākā daļa no mūsu studiju programmām iekļauj apjomīgus laboratoriju/praktiskos darbus, kas īstenojami tikai universitātē un pieejamā infrastruktūra neļauj tos veikt attālināti. Turklāt arī mācību prakses prasa fizisku klātbūtni.

Iniciatīvas tekstā tiek minēta arī tālmācības studiju forma, kas ir pavisam kas cits. Tālmācības formātā īstenojam divas studiju programmas "Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģija" bakalaura un maģistra līmenī, to nosaka šo programmu licencēšanas dokumenti un šo formu studējošie izvēlas paši pirms studiju sākšanas. Tajās studiju maksa tālmācībā ir zemāka, nekā šo pašu programmu klātienes studijas, pausts LBTU atbildē.

Kā jau ziņots, studenti kopā ar domubiedriem publicējuši portāla "Manabalss.lv" iniciatīvu ar prasību samazināt maksu par attālinātajām mācībām studentiem, kuri uz līguma pamata mācās klātienē vai neklātienē, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes (LU) studente Krista Solovjova.

Iniciatīvas autori ierosina samazināt mācību maksu studentiem, kuri studē pilna vai nepilna laika studijās un, kurus universitāte ir nosūtījusi uz tālmācību.

Iniciatīvā norādīts arī uz nepieciešamību samazināt studiju maksu vai kompensēt studentu izmitināšanu kopmītnēs, tehniski nodrošināt ar mācību programmām un pilnu piekļuvi zinātniskajām publikācijām, kā piemēram "ScienceDirect", "Scopus", "Ebsco" un citām publikācijām.

Iniciatīvas autori, balstoties LU pētījumos un citos zinātniskos avotos, izceļ gan tālmācības pozitīvos, gan negatīvos aspektus, kas minēti "Manabalss.lv" iniciatīvā. Galvenā pašreizējās situācijas problēma esot tālmācības kvalitāte un tas, cik pilnvērtīgi studenti var apgūt teorētiskās un praktiskās iemaņas, atrodoties mājās.

Kā skaidro iniciatīvas veidotāji, sākotnēji attālināto mācību iemesls bija Covid-19 pandēmija, kas sākās 2020.gadā. Tomēr, lai gan Covid-19 aktualitāte esot mazinājusies, universitātes ir nolēmušas samazināt gaisa temperatūru augstskolās un pārcelt studentus uz tālmācību, lai taupītu apkuri un elektroenerģiju.