Koķe nerunīga par pamatīgām budžeta vietu izmaiņām augstskolās

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) uzskata, ka arī patlaban kvalitātes kritēriji sadales kārtībā augstskolām ir svarīgi, lai arī nenoliedz nepieciešamību turpināt pilnveidot šo mehānismu.

Jau ziņots, ka ceturtdien Latvijas Studentu apvienība, tiekoties ar Koķi, piedāvājusi budžeta vietas piešķirt tikai kvalitatīvākajām studiju programmām, bet pārējo izdzīvošanai nauda būs jāatrod augstskolām pašām. Šim nolūkam valstij būtu jāaprēķina tai nepieciešamo speciālistu skaits katrā no nozarēm un attiecīgi jāatvēl noteikts līdzekļu apjoms, uz kuru konkursa kārtībā varētu pretendēt augstskolas.

Ministre uzskata, ka budžeta vietu sadales kārtībā nākotnē būtu jāņem vērā augstākās izglītības iestāžu tipoloģija, nodalot klasiskās universitātes un reģionu, kā arī specifisku nozaru augstskolas. Līdz šim līdzekļu piešķiršanas principi bijuši vienādi visām augstskolām.

Tomēr par iespējamu konkursu rīkošanu uz budžeta vietām starp pašām augstskolām pagaidām Koķe nav domājusi. "Ministre atbalsta ideju, un tā daļēji jau ir iestrādāta finansējuma sadales mehānismā, ka valsts budžeta līdzekļiem jāorientējas uz kvalitāti un studiju programmu rezultātiem," norādīja Korbe.

Jautāta par to, vai tādā gadījumā arī jaunizveidotām kvalitatīvām studiju programmām ir iespējams tikt pie budžeta vietām, to skaitu samazinot augstskolās, kurās tās bijušas gadiem, bet studiju kvalitāte, iespējams, ir zemāka, Koķes padomniece norāda, ka sadales principos šādas izmaiņas ir teorētiski iespējamas, bet tas nav vienas dienas darbs un jautājums.

Jau ziņots, ka studenti vēlas panākt, lai Izglītības un zinātnes ministrija izrēķina, cik valstij būtu nepieciešami speciālisti katrā no zinātnes nozarēm, ministrijas budžetā tam atvēlot noteiktu līdzekļu apjomu. Tālāk uz šo finansējumu konkursa kārtībā varētu pretendēt augstskolas, kas piedāvā studiju programmas attiecīgajās nozarēs, valsts atbalstu galu galā iegūtu pašas kvalitatīvākās no tām. Savukārt programmu kvalitāte tiktu novērtēta pēc iekšējās un ārējās akreditācijas rezultātiem, neņemot vērā to, cik augstskolas ir lielas vai pazīstamas.

Pārējām augstskolām studiju programmu uzturēšana būs jāveic par saviem līdzekļiem. Tādā veidā, pēc Studentu apvienības pārstāvju domām, nerentablās programmas tiks likvidētas, bet pārējās, kas spējīgas izdzīvot tikai no maksas studentu līdzekļiem, iespējams, uzlabos savu kvalitāti un nākamajā konkursā varētu iegūt arī valsts atbalstu.