Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Briest neapmierinātība par Rīgas domes plāniem pašai veidot jaunus bērnudārzus

© Kaspars Krafts/F64

Latvijas Privāto pirmsskolu biedrība vērsusies pie Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta saistībā ar ieceri pašai galvaspilsētai būvēt jaunu pirmsskolas izglītības iestādi, informēja LPPB.

Biedrību pārstāvošās pirmsskola aicina departamentu un Rīgas domes vadību atkārtoti izvērtēt nepieciešamību būvēt jaunu pirmsskolas izglītības iestādi, norādot, ka esošajā ekonomiskajā situācijā šāds solis vērtējams kā nepārdomāts un nav rīdzinieku interesēs.

Biedrība uzskata, ka, būvējot jaunu pašvaldības pirmsskolu, viena vieta izmaksā vairāk, nekā sadarbojoties ar esošajām privātajām izglītības iestādēm.

2022.gada oktobrī Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments izplatījis aptauju, lai apzinātu brīvās vietas pirmsskolas izglītības iestādēs. Papildus aptaujai ir norādīts, ka Rīgā plānots būvēt jaunu pirmsskolas izglītības iestādi.

LPPB ieskatā, šāda rīcība esot pretrunā ar idejām, ko pirms parlamenta vēlēšanām diskusijā pauda vairāku politisko partiju pārstāvji, uzsverot, ka vietu nodrošināšanai pirmsskolās jāstiprina sadarbība ar privātajiem bērnudārziem.

Biedrības vadītāja Daina Kājiņa norāda, ka privātajās pirmsskolās vienas vietas bērnam izveides izmaksas ir 1200 eiro. Tas ietverot telpu nomas maksas depozītu, mēbeļu iegādi, mācību materiālu iegādi, teritorijas iekārtošanu, rotaļlietu iegādi, kā arī virtuves aprīkojuma iegādi.

Pēc biedrības aplēsēm, būvējot jaunus pašvaldības bērnudārzus, viena vieta var izmaksāt līdz pat 19 000 eiro.

Šī gada jūlijā valdība apstiprināja sešus investīciju projektus par kopējo summu 11,52 miljonu eiro apmērā, kuru rezultātā tiks radīta papildu 601 vieta pašvaldību bērnudārzos. Tas nozīmē aptuveni 19 000 eiro par vienu vietu.

LPPB arī norāda, ka spilgts piemērs ir arī 18 pirmsskolas grupu jeb aptuveni 360 vietu izveide Mārupē, kas izmaksāja aptuveni 12 miljonus eiro jeb vairāk nekā 33 000 par vienu vietu.

Nevalstiskā organizācijas uzsver, ka, izvēloties sadarboties ar privātajiem bērnudārziem rindu mazināšanai, būtu iespējams ietaupīt nodokļu maksātāju līdzekļus.

Biedrība aicina pārskatīt metodiku, kā tiek aprēķināts līdzfinansējums, iekļaujot visus izmaksu aspektus, kā arī padarīt to vienkāršāku un saprotamāku, lai arī vecāki varētu iegūt pilnvērtīgu izpratni par situāciju. Pārskatot metodiku, būtu iespējams samazināt vecāku līdzmaksājumu, norāda biedrība.