Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

LIZDA un 14.Saeimas kandidāti vienojas par solījumu izglītības nozarei pildīšanu

© f64.lv, Kaspars Krafts

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) parakstīja vienošanās protokolu ar 14.Saeimas vēlēšanās startējošām partijām par apņemšanos arī pēc ievēlēšanas pildīt izglītības nozarei dotos solījumus,  informē LIZDA Sabiedrisko attiecību departaments.

Kā norāda LIZDA, ņemot vērā to, ka praktiski visu partiju priekšvēlēšanu programmās iekļauti solījumi par lielāku atbalstu izglītības nozarei, arodbiedrība aicināja 14. Saeimas vēlēšanās startējošās partijas, kas savus sarakstus ir iesniegušas Centrālajai vēlēšanu komisijai, parakstīt vienošanās protokolu, lai izteiktu gatavību arī pēc ievēlēšanas 14. Saeimā turēt nozarei dotos solījumus ieviest informatīvajā ziņojumā "Par pedagogu darba slodzes līdzsvarošanu un likmes paaugstināšanu" paredzētos risinājumus.

Pēc 14. Saeimas darbības sākšanas arodbiedrība ar analogu aicinājumu parakstīt vienošanos vērsīsies arī pie jaunievēlētajām parlamenta frakcijām.

Kā norāda LIZDA, apzinoties politiķu līdzšinējo nekonsekvenci un doto solījumu nepildīšanu, kā arī novērtējot panākto kompromisu nozīmību nozares attīstībai, LIZDA šomēnes aicināja politiskās partijas parakstīt vienošanos, lai panāktu, ka pēc vēlēšanām politiskās partijas būtu vienotas un atbildīgas par pedagogiem dotajiem solījumiem, proti par izteiktajām prioritātēm izglītības nozarē - pedagoga profesijas prestiža veicināšana, kas ietver darba samaksas paaugstināšanu un darba slodzes sabalansēšanu.

Vienošanos ar LIZDA parakstīja partijas "Jaunā Vienotība" pārstāvis Arvils Ašeradens, Nacionālās apvienības pārstāvis Ritvars Jansons, Zaļo un Zemnieku savienības pārstāvis Viktors Valainis, partijas "Attīstībai/Par!" pārstāve Marija Golubeva, partijas "Konservatīvie" pārstāve un izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, partijas "Saskaņa" pārstāve Anna Vladova, partijas "Progresīvie" pārstāve Antoņina Ņenaševa, partijas "Suverēnā vara" pārstāve Jūlija Stepaņenko, partijas "Apvienotais saraksts" pārstāvji Česlavs Batņa un Edvards Smiltēns un partijas "Republika" pārstāvis Normunds Barkāns.

Kā ziņots, Ministru kabinets pēc panāktās vienošanās ar pedagogus pārstāvošo arodbiedrību 17.septembrī ārkārtas sēdē pieņēma Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par pedagogu darba slodzes līdzsvarošanu un likmes paaugstināšanu.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga preses konferencē piektdien sacīja, ka "kompromisi nebija viegli, bet tie ir būtiski, un pedagogu darba dzīves kvalitāte uzlabosies".

Vanaga atgādināja, ka LIZDA bija izvirzījusi divas prasības - sabalansēt darba slodzi, proti, lai mazāka daļa no slodzes tiktu paredzēta kontaktstundām, kā arī spēkā esošā Izglītības likuma normas izpilde par pedagogu atalgojuma grafiku, to saskaņojot ar algas aprēķina principiem.

Pirmās prasības izpilde esot panākta, un to sestdien plānots apstiprināt ārkārtas valdības sēdē, savukārt otras prasība tiks ieviesta pakāpeniski.

"Lielāki vai mazāki kompromisi panākti visām pedagogu grupām, un būtiski ka finansējums nebūs vienreizējs," pauda Vanaga.