Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

"Arī pašvaldībām būs jāstreiko"; Rīgas Metropoles pašvaldības neatbalsta ideju palielināt pedagogu algas no to budžetiem

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Rīgas Metropoles pašvaldības neatbalsta izglītības ministres Anitas Muižnieces (K) ierosinājumu daļu līdzekļu pedagogu darba samaksas palielināšanai paredzēt no pašvaldību budžetiem, informē Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība.

Pašvaldības "pauž satraukumu" par Muižnieces ierosinājumu pedagogu darba samaksas palielināšanai 12 miljonus eiro paredzēt no pašvaldību budžetu līdzekļiem.

"Drīz vien ne tikai skolotājiem, bet arī pašvaldībām būs jāstreiko. Tādi Robina Huda sirojumi pa pašvaldību budžetiem vēl nav pieredzēti. Laikā, kad pašvaldības mēģina sadiegt pēdējo kapeiku skolu un dārziņu apkurei un bērnu pusdienām, ministri brīvi sadala iedzīvotāju nodokļus, kuri paredzēti pašvaldības funkcijām," pauž Rīgas Metropoles līdzpriekšsēdētājs, Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (LRA).

Gan administratīvi teritoriālās reformas ietekme, gan Covid-19 pandēmijas ietekme, gan iepriekš nepieredzēti strauja energoresursu cenu kāpuma rezultātā negatīvā sociālekonomiskā ietekme jau tā esot pamatīgi iedragājusi pašvaldību budžetus un to dzīvotspēju, tādēļ šāds "nepārdomāts un ar pašvaldībām nesaskaņots risinājums" būšot "nepanesama nasta nevienai vien pašvaldībai". Tas ierobežošot pašvaldību spēju pildīt savas funkcijas un pienākumus.

Sprindžuks apgalvo, ka aprēķini par Administratīvi teritoriālās reformas pozitīvo ietekmi uz pašvaldību budžetiem esot izrādījušies maldīgi - "ietaupītas naudas" vietā pašvaldībām reformas rezultātā esot radušies papildus izdevumi. Tāpat samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa pašvaldībai paliekošā daļa par 5%, kas būtiski esot ierobežojis pašvaldību iespēju sniegt labākus pakalpojumus iedzīvotājiem, norāda pašvaldības.

Pēc politiķa vārdiem, arī nesabalansētā pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēma esot mazinājusi pašvaldību pakalpojumu pieejamību.

Rīgas Metropoles pašvaldības aprīlī aicināja Izglītības un zinātnes ministriju pedagogu atalgojumam rast līdzekļus valsts budžetā.

Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas Metropole" apvieno Rīgu un teritoriju ap to. Tās kodolu veido Rīga un astoņi Pierīgas novadi un to pilsētas - Ādažu, Ķekavas, Mārupes, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu un Siguldas novadi.

Jau ziņojām, ka ceturtdien Izglītības un zinātnes ministrija pedagogu atalgojumu jautājumā piedāvāja vēl vienu alternatīvu risinājumu - papildus finansējumu 56,5 miljonu eiro apmērā no valsts budžeta, kas tika piedāvāts jau iepriekš, kā arī 12 miljonu apmērā no pašvaldības budžetiem, šos līdzekļus pamatā novirzot pirmsskolas pedagogu algu palielināšanai.

Tieši pašvaldības pamatā ir izglītības iestāžu dibinātājas, savukārt līdzekļus pedagogu algām nodrošina no valsts budžeta. Izņēmums ir mazākā vecuma bērnu pirmsskolas pedagogi, kuru algas pilnībā finansē no pašvaldību budžeta. Šīs pedagogu grupas algu palielināšanai ministrija piedāvā līdzekļus ņemt no pašvaldību budžetiem.