Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Kompromiss nav atrasts: pedagogi streikos

© Kaspars Krafts/F64

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padomes ārkārtas sēdē netika atcelts iepriekšējais lēmums par pedagogu streiku, kas plānots no 19.septembra.

LIZDA vadītāja Inga Vanaga Latvijas Televīzijas tiešraidē paziņoja, ka jaunais valdības piedāvājums ir labvēlīgāks, tomēr netiek izpildīta prasība par pedagogu atalgojuma pieauguma grafika ievērošanu. Valdības pārstāvji piektdien, 16.septembrī sarunu turpinājumā tikšot informēti par arodbiedrības "sarkanajām līnijām", lai streiks tiktu atcelts.

Vanaga aģentūrai LETA norādīja, ka piektdien tikšanās laikā arodbiedrība centīsies pārliecināt Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), ka ir svarīgs valdības lēmums, kas uzliek pa pienākumu nākamajai valdībai, budžeta veidošanas procesā, ievērot Izglītības likumu par pedagogu atalgojuma pieauguma grafiku un šīs valdības lēmumus.

LIZDA vēlas arī panākt interešu izglītības pedagogu darba apstākļu uzlabošanu. Kā skaidroja Vanaga, šobrīd interešu izglītības pedagogi ir vienīgie palikuši bez jebkāda veida piedāvājuma par darba apstākļu uzlabojumiem.

Nobeigumā arodbiedrība arī vēlas panākt, lai kaut vai daļēji pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba slodze tiktu sabalansēta, jo, kā norāda Vanaga, jau no 2016.gada šajā nozarē esot liela nodarbinātības nevienlīdzība. Arodbiedrība piektdien lūgs pirmsskolas pedagogiem no nākamā gada nodrošināt papildus divas darba stundas citu darbu veikšanai.

Kā iepriekš norādīja Vanaga, lai gan pašreizējais piedāvājums iekļauj arī pirmsskolas pedagogus, tomēr joprojām tajā esot vairāki trūkumi. Piemēram, piedāvājumā netiekot iekļauti interešu izglītības pedagogi, kā arī pirmsskolas pedagogiem netiek piedāvāts sabalansēt darba slodzi.

Savukārt izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) skaidroja, ka IZM ir izskatījusi iespējas par pirmsskolas pedagogu slodzes sadalījuma maiņu, tomēr tuvākajā laikā izmaiņas nevarot ieviest, jo tas radītu papildu vakanču pieplūdumu jau pārslogotā jomā. Sekojoši ministre uzsver, ka pirmsskolu pedagogu algas palielināšana ir pirmais solis.

Kariņš preses konferences laikā uzrunāja pedagogus, norādot, ka valdība ļoti labi saprotot, ka izglītības nozare 30 gadu laikā nav līdz galam sakārtota un arī šajos četros gados ne viss ir izdarīts. "Mēs sadzirdam bažas un izjūtam nepilnības," uzsvēra premjers.