Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Latvijas Lauksaimniecības universitāte maina savu nosaukumu

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

No šodienas Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) maina savu nosaukumu un turpmāk darbosies kā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU), informē LBTU komunikācijas vadītāja Lana Janmere.

Starptautiskajā vidē universitāte izmantos nosaukumu "Latvia University of Life Sciences and Technologies". Jau ziņojām, ka par nosaukuma maiņu augstskolas lēmējinstitūcijas izšķīrās jau šī gada pavasarī un vasarā.

LBTU sevi pozicionē kā zinātnes universitāti, kuras "darbība gan augstākajā izglītībā, gan pētniecībā saistīta ar dabas resursu inovatīvu un ilgtspējīgu izmantošanu, kas arvien pieaugošo klimata pārmaiņu kontekstā kļuvusi par universitātes identitātes kodolu".

Lai gan savas vēsturiskās attīstības pirmsākumos universitātē pārstāvētas tikai divas nozares - lauksaimniecībā un mežsaimniecībā, no kurām viena vairāk kā 80 gadus nesusi universitātes vārdu, mūsdienās LBTU, kas līdz šim bija zināma kā LLU, kļuvusi par daudznozaru universitāti, zīmola izmaiņas skaidro augstskola.

"Turpināsim pilnveidot lauksaimniecību kā vienu no biozinātnēm un nozīmīgu universitātes daļu, kā arī stiprināsim citus mūsu darbības virzienus. Līdzīgi rīkojušās daudzas citas lauksaimniecības virziena universitātes Eiropā, kas specializējušās vairākās zinātņu nozarēs un pārkāpušas vienas nozares robežas," sacījusi LBTU rektore Irina Pilvere.

Izmaiņas universitātes zīmolā tiks ieviestas pakāpeniski. Līdz 2023.gada 31.maijam noteikts universitātes nosaukuma maiņas periods, kurā līdztekus jaunajam nosaukumam tiek pieļauta Latvijas Lauksaimniecības universitātes vai apvienotā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes/Latvijas Lauksaimniecības universitātes nosaukumu lietošana.

LBTU grafiskā identitāte būs cieši saistīta ar LLU grafisko identitāti un plānota kā tās ilgtspējīgs turpinājums. Līdz ar to LBTU emblēmā un logotipā saglabāts LLU emblēmas un logotipa centrālais elements - "U" burts, kura vienu malu rotā grafiska labības vārpa, bet otru malu rotā egles formas atainojums.

Kā universitātes himna tiks saglabāta komponista un diriģenta Jēkaba Mediņa sarakstītā kordziesma "Mēs mīlam tevi, zeme, dārgā svētā" ar Viļa Plūdoņa vārdiem. To komponists radījis 1940.gadā un veltījis LBTU priekštecei - Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijai.

Pašreizējā universitātes nosaukuma maiņa ir jau ceturtā tās kā autonomas augstskolas vēsturē. Pirmo reizi tas norisinājās 1944.gadā, kad jaundibinātā Jelgavas Lauksaimniecības akadēmija tika pārdēvēta par Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju. 1991.gadā tā kļuva par Latvijas Lauksaimniecības universitāti, bet 2018.gadā LLU Senāts pieņēma lēmumu par universitātes nosaukuma maiņu starptautiskajā vidē - toreizējo "Latvia University of Agriculture" nomainīja "Latvia University of Life Sciences and Technologies".