Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

VIAA atklāj par kuru profesiju pieaugušo apmācībās ir vislielākā interese

© Mārtiņš Zilgalvis / F64

Mācību pieaugušajiem astotajā pieteikšanās kārtā šobrīd lielākā interese ir par aprūpētāja profesiju, informēja Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) informācijas speciāliste Diāna Zakrevska.

Līdz šim mācībām saņemti 783 pieteikumi, no tiem 46% iesnieguši iedzīvotāji ar zemu izglītības līmeni. Nodarbinātie visbiežāk izvēlas apgūt māszinības, komerczinības, sociālā aprūpētāja programmas, tāpat ir interese apgūt digitālās prasmes pamatlīmenim un elektroniku.

Iesniedzot pieteikumus mācībām, 54% gadījumu nodarbinātie norādījuši, ka viņu lielākā motivācija apgūt jaunas prasmes ir vēlēšanās palielināt iespējas mainīt darbavietu vai profesiju.

Aptaujājot reflektantus par motivāciju pieteikties mācībām, VIAA noskaidrojusi, ka 54% gadījumu tā ir vēlēšanās palielināt iespējas mainīt darbavietu vai profesiju. Kā nākamās populārākās atbildes seko iespēja iegūt izglītības apliecību vai sertifikātu un iespēja uzlabot karjeras iespējas esošajā darbavietā.

VIAA Pieaugušo izglītības departamenta direktore Elīna Purmale-Baumane uzsvērusi, ka šoreiz izglītības programmu piedāvājums veidots, balstoties uz darba tirgus pieprasījumu un nepieciešamību stiprināt kompetences tieši nodarbināto ar zemu izglītības līmeni vidū. "Kopumā izglītības programmu apguve ir iespēja nodarbinātajiem no mazāk aizsargātām grupām paaugstināt savu konkurētspēju darba tirgū, atrast, saglabāt darbu un, iespējams, pakāpties par vienu soli augstāk savā profesionālajā karjerā," izteicās ierēdne.

Iespēja apgūt profesionālās tālākizglītības programmas, kuru noslēgumā var saņemt kvalifikācijas apliecību un iegūt profesiju, projektā tiek piedāvāta pēdējo reizi.

Pieteikties mācībām iespējams līdz 31.augustam. Piesakoties mācībām šajā kārtā, ir iespējams izvēlēties kādu no 43 izglītības programmām izglītības iestādēs visā Latvijā. Izglītības programmās var pieteikties strādājoši un pašnodarbināti iedzīvotāji vecumā no 25 gadiem ar pabeigtu vai nepabeigtu izglītību, jaunie vecāki, kas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā un ir saglabājuši darba attiecības, kā arī strādājošie pensionāri.

Īpaši aicināti pieteikties sociālā riska grupu nodarbinātie ar zemu vai darba tirgum nepietiekamu izglītības līmeni. Mācību grupu komplektēšana un mācību uzsākšana plānota no šī gada septembra.

Lai motivētu Latvijas strādājošos iedzīvotājus pieteikties izglītības programmām, lielāko daļu mācību izmaksu sedz Eiropas Savienības fondi un valsts. Piesakoties kādā no profesionālās tālākizglītības programmām, strādājošā līdzmaksājums ir 5%, savukārt, izvēloties mācīties profesionālās pilnveides izglītības programmā vai studiju kursā, strādājošā līdzmaksājums ir 10%. Nodarbinātām personām no trūcīgām vai maznodrošinātām mājsaimniecībām mācības ir bez maksas.

Šajā pieteikšanās kārtā mācības galvenokārt norisināsies klātienē. Mācību dalībniekiem būs iespēja saņemt ceļa izdevumu kompensāciju uz prakses vietu un atpakaļ, savukārt nodarbinātie no mājsaimniecībām, kurām piešķirts maznodrošinātas vai trūcīgas mājsaimniecības statuss, varēs saņemt atbalstu transporta izdevumu segšanai, lai nokļūtu uz mācību norises vai prakses vietu.