Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Izglītības ministre piedāvā iespējamu risinājumu stingrākai pārbaudei atbrīvojumu no eksāmeniem iegūšanai

© Dmitrijs Suļžics / F64

Veselības inspekcija ir aicināta sākt diskusiju ar Veselības ministriju (VM) par iespēju ģimenes ārsta parakstītos atbrīvojumus no eksāmeniem aizstāt ar ārstu - speciālistu parakstītiem apliecinājumiem, skaidro Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K).

Muižniece ir uzdevusi Valsts Izglītības satura centram īstenot diskusijas ar VM par iespējamu sistēmas maiņu. Kā skaidro Muižniece, visas iesaistītās iestādes ir vienisprātis, ka atbrīvojumi nevar būt tik viegli pieejami.

Papildus viens no risinājumiem, kas tiek izskatīts, ir arī skaidrojoši izglītojošais darbs ar ārstiem.

LETA jau ziņoja, ka, reaģējot uz publiski izskanējušo informāciju par iespējamu skolēnu nepamatotu atbrīvošanu no valsts pārbaudījumiem, Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) atsevišķām izglītības iestādēm pieprasījis skaidrojumu par skolēnu atbrīvošanu no pārbaudījumiem, aģentūru LETA informēja Valsts izglītības satura centra (VISC) Administratīvās nodaļas Sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Bērziņa.

IKVD izglītības iestādēm ir pieprasījis iesniegt par 12.klases skolēnu atbrīvošanu no 2021./2022.mācību gadā noteiktajiem valsts pārbaudījumiem attiecināmos dokumentus, piemēram, iesniegumu par atbrīvošanu, ārsta izsniegtu izrakstu un izglītības iestādes pieņemto lēmumu.

IKVD rīcībā esošā pirmšķietamā informācija liecina, ka izglītības iestādēm nav bijis pamata atteikt skolēnu atbrīvošanu no valsts pārbaudījumiem, jo skolēni iesnieguši atbilstīgus ārsta izrakstus.

IKVD nepieciešamības gadījumā rosinās VI izvērtēt ārstu izsniegto izrakstu pamatotību.

Iepriekš ziņots, ka Muižniece intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" pauda, ka masveida atbrīvojumi no eksāmenu kārtošanas ir kliedzoša situācija.

Viņa pastāstīja, ka Daugavpilī izglītības iestādē pat 90% skolēnu ir atbrīvoti no eksāmeniem. "Man rodas ļoti daudz jautājumu, kā tas nākas. Vērtēsim gadījumus, kur ir liels atbrīvoto skolēnu īpatsvars," sacīja politiķe, piebilstot, ka patlaban nevēlas spekulēt par iemesliem.

Muižniece ir lūgusi IKVD sazināties ar VI, saprotot, vai tas ir bijis viens konkrēts ārsts, kas skolēniem izsniedzis atbrīvojumus no centralizēto eksāmenu kārtošanas, vai ir bijuši kādi citi apstākļi masveida atbrīvojumiem no eksāmeniem.

Savukārt VISC norādīja, ka šobrīd nav novērots būtisks no centralizēto eksāmenu kārtošanas atbrīvoto skolēnu skaita pieaugums.

Pieņemot, ka obligātajiem centralizētajiem eksāmenu vidusskolā pieteikto skolēnu skaits ik gadu ir vidēji 16 000, atbrīvoti no eksāmeniem ir aptuveni 10%.

Pašlaik no centralizētajiem eksāmeniem pamattermiņā ir atbrīvoti 3662 skolēni.