Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Šogad visiem pirmklasniekiem vietas izvēlētajās mācību iestādēs nepietiks

© Dāvis Ūlands/F64

Rīgas skolās šobrīd norit aktīvs darbs pie pirmo klašu komplektēšanas. Līdzīgi kā citus gadus arī šogad visiem vietas izvēlētajās mācību iestādēs gan nepietiks. Turklāt pieprasījums pēc atsevišķām galvaspilsētas skolām ir tik liels, ka bērns skolā var netikt arī tad, ja dzīvo pāri ielai. Pašvaldībā gan uzsver, – vieta pirmajā klasē atradīsies katram mazajam rīdziniekam, vēsta TV3 Ziņas.

Gadu no gada maijs daudziem vecākiem Rīgā ir satraukuma pilns, jo ir neziņa, vai atvase tiks izvēlētās skolas pirmajā klasē. Un ne tas patīkamākais laiks šis ir arī prāvam skaitam galvaspilsētas izglītības iestāžu, jo daudziem vecākiem nākas atteikt.

Anda Priedīte, Mežciema pamatskolas direktore: “Šogad mums bija aptuveni 180 pieteikumu uz pirmo klasi, kamēr mums ir 90 vietas, līdz ar to arī 90 vecākiem mums nācās sūtīt atteikumu. Ir pārmetumi, jo, protams, no vecāku skatpunkta, tas ir pilnīgi neloģiski, dzīvo blakus skolai, kāpēc mans bērns te nevar mācīties?”
Turklāt 25 bērni jeb vesela klase, kas palikusi “aiz borta”, bijuši Mežciema vietējie. Šāda situācija radusies, jo priekšroka uzsākt mācības sev vēlamajā Rīgas skolā ir tiem bērniem, kuriem skolā jau mācās brālis vai māsa. Tāpat tiek skatīts, vai bērns dzīvo mikrorajonā un cik ilgi tur deklarēts. Tādēļ nereti var sanākt, ka bērns skolā netiek arī tad, ja dzīvo turpat blakus.

Piemēram, mums pāri ielai ceļ trīs jaunas mājas ar 100 dzīvokļiem, un skaidrs, ka viņi tur deklarēsies tikai, kad mājas uzcels. Un, kur viņi visi, šie bērni mācīsies, tas, protams, ir sarežģīts jautājums.


Līdzīga situācija arī citās Rīgas skolās, piemēram, 45. vidusskolā, Teikā. Ar visu to, ka skolu tīkla optimizācijas rezultātā tur mācības norit pat trīs dažādas ēkas, visus gribētājus šeit uzņemt nevarēs.

Baiba Neimane, Rīgas 45. vidusskolas direktore:
“Šobrīd tie skolēni, kuri vēlas iestāties 1. klasē, ir gana daudz. Mums ir skola trīs ēkās, līdz ar to mums trīs rindas veidojās un ir skolēni, kas paliek aiz strīpas. Mēs vēl varam nodrošināt brīvās vietas vienā no filiālēm Čiekurkalnā. Ropažu ielas ēkā mums palika 80 bērni aiz strīpas, bet mēs varam piedāvāt alternatīvu. Tas, vai vecāki to izvēlas, tas ir viņu pārziņā.”
Saturs turpinās pēc reklāmas

Rīgas domes Izglītības departamentā norāda, ka vecākiem, kuri netiek uzņemti sev izvēlētajā skolā, satraukumam pamata nav - visiem vieta pirmajā klasē atradīsies. Turklāt daudzi vecāki atvasi piesaka vairākās skolās vienlaikus, tādēļ 1. klašu komplektēšana nebūt nav noslēgusies.

Anita Pēterkopa, RD IKSD Vispārējās izglītības skolu nodaļas vadītāja:
“Vecākiem, kuri pašlaik ir saņēmuši atteikuma vēstules, vajadzētu būt pacietīgiem, jo rindas vēl komplektējas, nākamajā nedēļā tā pirmā vecāku grupa, jo viņiem 10 dienu laikā bija jāsniedz atbildes, būs atbildējuši. Un tad parādīsies šīs brīvās vietas un tiks aicināti jauni bērni. Līdz ar to šī rindas mainība vēl notiek visu jūnija mēnesi.”
Departamentam zināms, ka interesi par mācību uzsākšanu 1. klasē izrāda arī neliels skaits ukraiņu bērnu vecāku. Viņiem uzņemšanas kārtība gan ir tāda pati kā pārējiem bērniem, tādēļ sākotnēji tiks piedāvātas vietas tajās klasēs, kas netiek pilnībā nokomplektētas ar vietējiem bērniem. Savukārt, ja interese izrādīsies gana liela, dome apsver iespēju Ukraiņu vidusskolā atvērt vienu papildu 1. klasi.