Septiņas Rīgas skolas saņems matemātikas un dabaszinātņu kabinetu jauno aprīkojumu

Līdz gada beigām septiņas Rīgas skolas saņems matemātikas un dabaszinātņu kabinetu jauno aprīkojumu - četras interaktīvās tāfeles, 20 portatīvos datorus skolēniem un četrus portatīvos datorus skolotājiem.

Jaunais dabaszinātņu un matemātikas kabinetu aprīkojums ir tikai mācību nodrošinājuma sākums - turpmāk pedagogiem būs jāvelta vēl vairāk pūļu, pilnveidojot savas prasmes strādāšanā ar jaunajām tehnoloģijām, norādījis mācību materiālu izstrādātāju - SIA "Lielvārds" - valdes priekšsēdētājs Aivars Gribusts.

"Tas ir tikai sākums - skolotājiem tagad ir iedoti jauni instrumenti, lai nodotu zināšanas un izglītību skolēniem," šodien jaunā aprīkojuma demonstrēšanas pasākumā Rīgas 84.vidusskolā sacīja Gribusts.

Interaktīvās tāfeles un datori paredzēti matemātikas, bioloģijas, ķīmijas un fizikas mācību priekšmetu labākai apgūšanai. Aprīkojums ir iegādāts Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta īstenotā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projektā "Kvalitatīvai dabaszinātņu apguvei atbilstošas materiālās bāzes nodrošināšana 63 Rīgas vispārizglītojošajās skolās".

Līdz martam šādu aprīkojumu saņems arī pārējās no 49 Rīgas skolām, kam aprīkojums pienākas projekta pirmajā kārtā. Pēc tam mūsdienīgu dabaszinātņu un matemātikas kabinetu aprīkojumu saņems arī atlikušās Rīgas skolas, visticamāk, tuvākā gada laikā. Vienlaikus kopumā Latvijā pašreiz notiek darbs, lai šādi aprīkotu aptuveni 220 skolu, informēja projekta vadības grupas pārstāve Agnese Bīdermane.

Gribusts norādīja, ka šī tehnoloģiskā programma īpaši skolām radīta Lielbritānijā un to izmanto aptuveni 100 pasaules valstīs. Digitālajā programmā, ko kopā ar interaktīvo tāfeli un citu aprīkojumu saņem skolas, jau ir ap 10 000 gatavu resursu, ko skolotājs var izmantot mācību darbā, tostarp bildes, mācību filmas un citi resursi. Turklāt skolotājiem iespējams neierobežoti papildināt mācību resursu datu bāzi.

Ar jaunajām interaktīvajām tāfelēm skolēnus plānots vairāk iesaistīt mācību procesā interaktīvā veidā, sacīja Gribusts.

Patlaban arī noritot pēdējie renovācijas darbi Rīgas skolu dabaszinātņu un matemātikas kabinetos, kurus veic būvuzņēmums SIA "CB", ar kuru Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments noslēdzis līgumu. Saskaņā ar to remonts bija jāpabeidz līdz 1.septembrim, informēja Bīdermane. Viņa pauda cerību, ka tuvākajās dienās visi pēdējie darbi tiks pabeigti un būs iespējams līdz gada beigām nodot telpas lietošanā. Pagaidām arī nav zināms, cik liela soda nauda tiks aprēķināta par "CB" nokavētajiem remontdarbiem.

Bīdermane aģentūrai LETA pastāstīja, ka katrai no skolām paredzētais finansējums 4 interaktīvo tāfeļu, 20 portatīvo datoru skolēniem un četru portatīvo datoru skolotājiem iegādei ir 33 507 lati bez PVN, kopumā visām 49 skolām - aptuveni divi miljoni latu. Projekta gaitā katrai skolai piešķirti vēl aptuveni 15 000 latu citu mācību materiālu iegādei pēc katras atsevišķās izglītības iestādes vajadzībām.

Rīgas 84.vidusskolas direktore Vineta Misgirda norādīja, ka līdz ar jaunā aprīkojuma saņemšanu, tiks sakārtota skolas mācību vide, kā arī tiks celta skolotāju pašapziņa, un tādējādi skolas pilnvērtīgāk varēs veikt izglītības darbu - mācīt skolēnus domāt, sadarboties, eksperimentēt, pētīt.

Līdz 2010.gada beigām interaktīvās tāfeles un datori tiks piegādāti arī Rīgas 28.vidusskolai, Rīgas Purvciema vidusskolai, Rīgas Teikas vidusskolai, Rīgas Vakara ģimnāzijai, Rīgas 49.vidusskolai un Rīgas 25.vidusskolai. Nākamās 42 Rīgas skolas interaktīvās tāfeles un datorus saņems 2011.gada sākumā.