Valsts augstskolas reformēs demokrātiskāk

Visas valsts augstskolas, visticamāk, tomēr netiks apvienotas vienā lielā Latvijas universitātē. Apvienošanas ideju asi kritizējuši gan pārliecinošs vairākums augstskolu rektoru, gan arī studenti.

Latvijas Studentu apvienības organizētajā paneļdiskusijā trešdien pirmo reizi tikās viss augstākās izglītības pārstāvju spektrs – Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis, Latvijas Kultūras akadēmijas rektors Jānis Siliņš, Latvijas Studentu apvienības (LSA) pārstāvji, Daugavpils universitātes rektors Arvīds Barševskis, Rektoru padomes priekšsēdētāja Tatjana Volkova, Rīgas Tehniskās universitātes rektors Ivars Knēts, kā arī vienotas augstskolas idejas aizstāvji – Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš un Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra.

"Diskusijā izkristalizējās ļoti daudz negatīvu faktoru, un beigās neviens vairs neatzinās, kuram tā ideja bija. Ir skaidrs, ka ir vajadzīgas izmaiņas, bet tā nav viena augstskola," uzsver LSA prezidente Anna Cīrule. "Ja finansējumu augstākajai izglītībai samazinās, resursu koncentrēšana būs neizbēgama, tāpēc no rektoru puses ir ļoti prātīgi runāt par rīcības plāna izveidi pirms budžeta grozījumiem," norāda LSA bijušais prezidents Igors Grigorjevs.

Lai novērstu spēku nesamērību darba grupā, kurā no universitāšu vidus iekļauti augstskolu apvienošanas idejas aizstāvji, ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis trešdien ticies ar premjerministru Valdi Dombrovski. ZZS, kura nes atbildību par izglītības un zinātnes nozari valstī, izteikusi neuzticību ekonomikas ministra Arta Kampara vadītajai darba grupai, kuras uzdevums ir izstrādāt augstākās izglītības reformas variantus. A. Brigmanis norāda – lemjot par izmaiņām augstākajā izglītībā, ekonomikas ministra iesaistīšanās ir atbalstāma, taču atbildība par reformu īstenošanu būs jāuzņemas izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei, tāpēc darba grupā abiem ministriem jābūt vismaz līdzpriekšsēdētājiem. "Mums ir nepieņemami, ka viena augstskola vēlas uzmesties par galveno visām pārējām, vēl jo vairāk, ja tās visas iebilst, arī studenti ļoti asi protestē. Šobrīd darba grupas sastāvs ir tāds, ka reģionālās augstskolas zaudē vienos vārtos. Lemšanā jābūt solidāri iesaistītiem visiem un jautājums jārisina koleģiāli, lai lēmums nav vienpusējs," uzsver A. Brigmanis. Ar premjeru panākta vienošanās, ka darba grupa tiks paplašināta, iekļaujot tajā vēl trīs augstskolu rektorus – Rīgas Tehniskās universitātes rektoru Ivaru Knētu, Rīgas Stradiņa universitātes rektoru Jāni Gardovski, kā arī vienu rektoru, kas aizstāvētu reģionālo augstskolu viedokli.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais