IZM norādā, ka visi piedāvātie priekšlikumi pedagogu algu celšanai netiks īstenoti

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Visus jaunā pedagogu atalgojuma modeļa izmaiņām piedāvātos priekšlikumus apmierināt nebūs iespējams, uzsver Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Kā informēja IZM Komunikācijas nodaļas pārstāvji, ministrija ir saņēmusi daudzu dažādu organizāciju viedokļus, kas bieži esot pretrunā viens ar otru, kas savukārt nozīmē, ka nav iespējams apmierināt visu priekšlikumus.

Šādā situācijā tikšot atbalstīti tie priekšlikumi, kas vērsti uz izvirzīto uzdevumu - sasniegt vienlīdzīgākas iespējas samaksāt līdzvērtīgu atalgojumu pedagogiem, efektivizēt skolu tīklu un dot instrumentus skolu dibinātājiem īstenot novada vajadzībām atbilstošu izglītības politiku, lai pēc iespējas apmierinātu katra skolēna vajadzības.

IZM strādā pie izteikto priekšlikumu saskaņošanas, un pilnveidoto atalgojuma modeli vēl dos vērtēt iesaistītajām pusēm.

Kā ziņots, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valde nolēmusi virzīt sarunām ar IZM priekšlikumu, ka Rīgas valstspilsētai jaunajā mācību gadā pedagogu atalgojuma koeficients ir vismaz 1,02.

LPS ieskatā, atsevišķs koeficients jānosaka arī pašvaldībām Latgales reģionā, kas robežojas ar Krieviju un Baltkrieviju, jo pašreizējā ģeopolitiskajā sistēmā esot svarīgi veicināt pierobežas reģionu apdzīvotību un uzlabot drošības situāciju pierobežā.

Savukārt Latvijas izglītības un zinātnes arodbiedrības (LIZDA) pārstāvjiem radusies neizpratne, kādēļ patlaban notiekot svārstīšanās, lemjot par atalgojuma koeficientiem, un kādēļ LPS virza IZM 1,02 pedagogu atalgojuma koeficientu Rīgas izglītības iestāžu pedagogiem.

Tādēļ LIZDA prasa IZM sasaukt ieinteresēto pušu sanāksmi par pedagogu atalgojuma jauno modeli. LIZDA vadītāja Inga Vanaga vēlas dzirdēt no IZM skaidrojumus, aprēķinus un termiņus, kādā laika ietvarā ministrija plāno nodrošināt finansējumu jaunajam modelim. Vanaga uzsver, ka ar jauno finansējumu ir nepieciešams "iegūt vienlīdzību, neatņemot finansējumu no citiem sektoriem".

Jau iepriekš LIZDA pārstāvji ir pauduši, ka nepiekrīt IZM izstrādātajam jaunajam pedagogu finansēšanas modelim.

Saskaņā ar LIZDA pausto, jaunais modelis paredz, ka 2024. un 2025.gadā tiktu samazināts finansējums Pierīgas novadu pašvaldību pedagogu atalgojumam, lai varētu palielināt atalgojumu Rīgas pašvaldības pedagogiem.

Kā skaidroja Vanaga, "jaunais pedagogu darba samaksas finansēšanas modelis ir nepieņemams, jo paredz vieniem atņemt, lai otriem iedotu".

Pierīgas novadiem kā Ādaži, Ķekava, Mārupe, Olaine un Salaspils tiks piemērots unificēts mērķdotāciju koeficients, kas nozīmē to, ka tuvākajā laikā Rīgas pedagogiem piemērojamais koeficients kāps, bet Pierīgas pedagogiem piemērojamais koeficients kļūs mazāks, norāda LIZDA.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais