Ašeradens: Izglītības nodrošināšanas process bēgļiem no Ukrainas "norit ļoti labi"

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Šajā mācību gadā bērni no Ukrainas var turpināt mācības Ukrainas izglītības sistēmā, trešdien Latvijas Radio sacīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV).

Pēc viņa paustā, izglītības nodrošināšanas process bēgļiem no Ukrainas "norit ļoti labi" un pašvaldības tiek galā ar bēgļu plūsmu. Vienlaikus politiķis neslēpa, ka pašlaik grūti prognozēt turpmākās darbības, ja bēgļu skaits palielināsies.

"Liela problēma, ka mums šobrīd ir ārkārtīgi sarežģīti plānot, jo mēs nezinām, kā situācija attīstīsies," sacīja Ašeradens.

Viņš atklāja, ka šajā mācību gadā bērni no Ukrainas var turpināt mācības Ukrainas izglītības sistēmā mācības, bet daļu priekšmetu, ja vecāki vēlas, apgūt Latvijas skolās.

"Bet, ja situācija ieilgs, tad mums būtiski jāplāno resursi uz rudeni," atzina parlamentārietis, piebilstot, ka tad bēgļiem būs jāsāk mācības Latvijas skolās.

Jau ziņots, ka šodien norisināsies komisiju kopsēde, kurā plānots diskutēt par ukraiņu bērnu uzņemšanu Latvijas izglītības iestādēs, liecina informācija Saeimas mājaslapā.

Plkst.10 norisināsies Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju apakškomisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēde.

Kopsēdē paredzēts diskutēt par Ukrainas civiliedzīvotāju izglītības procesa nodrošināšanu un atbalsta mehānismu nodrošināšanu. Tāpat to skolu pārstāvji, kas jau ir uzņēmuši ukraiņu bērnus, dalīsies ar sākotnējo pieredzi.

Pašreiz jau saņemti 1258 pieteikumi nodrošināt izglītību bērniem - no tiem 379 uz pirmsskolām un 879 uz skolām. Katram ukraiņu bēgļu bērnam, kas nonāks Latvijā, tiks izstrādāts individuāls izglītības programmas apguves plāns, kas atbilst bērna personīgajām vajadzībām.

Uz kopsēdi ir uzaicināti Izglītības un zinātnes ministrijas, Kultūras ministrijas, Latvijas Universitāšu asociācijas, Augstākās izglītības padomes, Rektoru padomes, Latvijas Jauno zinātnieku apvienības, augstskolu, izglītības pārvalžu un citu organizāciju pārstāvji un eksperti.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.