LIZDA gatavojas vērsties Satversmes tiesā un apstrīdēt valdības noteikumus par pedagogu darba samaksu

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) gatavo pieteikumu, lai Satversmes tiesā (ST) apstrīdētu 2016.gadā ieviestos Ministru kabineta (MK) noteikumus par pedagogu darba samaksu, liecina informācija LIZDA mājaslapā.

Arodbiedrība norāda, ka MK noteikumi neatbilst Satversmes 91.pantam "Visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā" un 107.pantam "Ikvienam darbiniekam ir tiesības saņemt veiktajam darbam atbilstošu samaksu, kas nav mazāka par valsts noteikto minimumu".

Noteikumi nosaka pedagogu atalgojuma sistēmas izmaiņas, kas radīja lielāku nevienlīdzību, ne tikai salīdzinot pirmsskolas un pārējo vispārējās izglītības iestāžu pedagogu atalgojumu, bet arī pašu pirmsskolas pedagogu starpā, skaidro LIZDA.

Noteikumi paredz, ka pirmsskolas pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecuma posmā 5-6 gadi, atalgojums mēnesī ir 620 eiro un darba slodze ir 40 stundas nedēļā, savukārt pirmsskolas pedagogiem, kuri strādā ar bērniem vecuma posmā 1,5-4 gadi, atalgojums mēnesī pie tādas pašas slodzes ir 560 eiro, ja pašvaldība nevar nodrošināt 620 eiro darba likmi.

"Lai atspoguļotu nevienlīdzīgo attieksmi pret pirmsskolas pedagogiem, vispirms svarīgi norādīt uz nacionālā regulējuma attīstību, kas paredz atalgojumu atšķirības pirmsskolas un pārējo vispārējās izglītības pedagogu starpā," skaidro arodbiedrība.

2017.gadā portālā "ManaBalss.lv" tika izveidota iniciatīva par diskriminācijas novēršanu pirmsskolas izglītības pedagogu nodarbinātībā, kas savākusi jau vairāk nekā 10 500 parakstu.

Tāpat uz nevienlīdzīgo attieksmi pret pirmsskolas pedagogiem ne vienu reizi vien uzmanību vērsusi arī LIZDA.