Valdība plāno apstiprināt padomes locekļus vairākās augstskolās; kandidātu vidū arī bijušais Valsts prezidents Raimonds Vējonis

© Dmitrijs Suļžics/F64

Saskaņā ar Augstskolu likumu augstskolu senāti un atbildīgā ministrija atlasa un virza apstiprināšanai Ministru kabinetā augstskolu tipam atbilstošu kandidātu skaitu augstskolu padomēm, savukārt Valsts prezidents katrai valsts augstskolas padomei nominē vienu locekli.

Šodien valdība lems par Banku augstskolas, Rīgas Tehniskās universitātes, Ventspils Augstskolas, Vidzemes Augstskolas, Daugavpils Universitātes, Liepājas Universitātes, Rīgas Stradiņa universitātes padomes locekļiem.

Uz divām vietām Banku augstskolas padomē bija pieteicies 21 kandidāts, no kuriem IZM izvirzījusi banku jomā ilgstoši strādājošo Ansi Grasmani un ēdināšanas uzņēmuma "Lido" valdes locekli Rasmusu Pētersonu.

Uz piecām vietām Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) padomē bija pieteikušies 55 kandidāti, no kuriem izvirzīts 5G ekosistēmas foruma "5G Techritoy" direktors un VAS "Elektroniskie sakari" Attīstības un klientu vadības departamenta direktors Neils Kalniņš, Rīgas Biznesa skolas (RBS) padomnieku konventa priekšsēdētāja un Pasaules Bankas privātā sektora finansēšanas struktūrvienības "International Finance Corporation" (IFC) starptautisko programmu vadītāja Sanda Liepiņa, Āhenes Reinas-Vestfāles Tehniskās universitātes profesors, RTU goda doktors Riks de Donkers, Andris Vanags un Gerijs Markī.

Uz diviem Ventspils Augstskolas padomes locekļu amatiem IZM izvirzījusi bijušo Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un starptautiskā energoresursu uzglabāšanas un pārkraušanas uzņēmuma "VTTI" biznesa attīstības menedžeri Reini Āzi. Uz divām vietām bija saņemti 15 pieteikumi.

Savukārt uz divām vietām Vidzemes Augstskolas padomē izvirzīta "Rīgas ūdens" padomes locekle, bijusī "SEB atklātā pensiju fonda" valdes priekšsēdētāja Dace Ljusa un VAS "Latvijas Pasts" finanšu direktors Andris Puriņš. Kopumā uz augstskolas padomes amatiem bija pieteikušies 24 kandidāti.

Uz Daugavpils Universitātes padomēs locekļu amatiem tika saņemti 18 pieteikumi, un ministrija izvirzījusi VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes locekli Vitu Balodi-Andrūsu un Latgales reģiona attīstības aģentūras direktoru Māri Bozoviču ("Latgales partija").

Savukārt darbam Liepājas Universitātes padomē pagaidām izvirzīti VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" valdes priekšsēdētājs Vilnis Vitkovskis ("Liepājas partija") un SIA "Kurzemes biznesa inkubators" valdes priekšsēdētājs Salvis Roga. Uz vietām šīs augstskolas padomē bija saņemti 17 pieteikumi.

Savukārt uz piecām vietām Rīgas Stradiņa universitātes padomē tika izvirzīti Gundars Katlaps, Kārlis Ketners, Osvalds Pugovičs, Peter Goretzki, Przemyslaw Rzodkiewicz.

Valsts augstskolu padomes bija iecerēts izveidot līdz 2022.gada 31.janvārim.

Svarīgākais