Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Latvijas Jūras akadēmiju plāno reorganizēt un iekļaut RTU

© Lauris Aizpurietis / F64

Latvijas Jūras akadēmijas (LJA) reorganizācija un iekļaušana Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) sistēmā nodrošinās starptautiski konkurētspējīgas jūrniecības izglītības un pētniecības attīstību, pauda Augstākās izglītības padomes (AIP) priekšsēdētājs Andris Teikmanis.

AIP ir atbalstījusi reorganizāciju, norādot, ka LJA un RTU resursu konsolidācija nodrošinās starptautiski konkurētspējīgas jūrniecības izglītības un pētniecības attīstību, nodrošinot jūrniecības programmās studējošajiem vislabāko izglītību.

AIP uzskata, ka akadēmijas reorganizācija, to integrējot RTU atsevišķas struktūrvienības statusā un saglabājot tās vēsturisko nosaukumu, ļaus respektēt jūrniecības izglītības tradīcijas un nodrošināt Transporta attīstības pamatnostādnēs 2021.-2027.gadam noteikto jūrniecības izglītības sistēmas autonomiju un optimālo jūrniecības izglītības programmu klāstu. Turklāt izvēlētais reorganizācijas modelis, kuru ir izstrādājuši abu augstskolu pārstāvji, saglabās LJA un jūrniecības izglītības vēsturiskās tradīcijas, vienlaikus ļaujot Latvijas jūrniecības izglītībai konkurēt globālajā augstākās izglītības tirgū.

Vienlaikus Teikmanis norādīja, ka, īstenojot reorganizāciju, ir nepieciešams veikt attiecīgos grozījumus Augstskolu likumā, paredzot, ka vārdu "akadēmija" ir tiesības ietvert arī augstskolas struktūrvienības nosaukumā.

Tāpat AIP ieskatā ir nepieciešams precizēt LJA Jūrskolas tiesisko statusu pēc Latvijas Jūras akadēmijas integrācijas RTU.

AIP aicina noteikt saprātīgus reorganizācijas darbību termiņus, ņemot vērā, ka, piemēram, Igaunijas Jūras akadēmijas integrācija Tallinas Tehniskajā universitātē, kura tika īpaši finansiāli atbalstīta, ilga vairākus gadus. Pašlaik, kā norāda Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM), reorganizāciju paredzēts noslēgt augustā.

Lai panāktu visu jūrniecības nozarē iesaistīto institūciju atbalstu akadēmijas reorganizācijai, Teikmanis aicina turpināt izveidotās LJA reorganizācijas darba grupas darbu. Viņš cer, ka izvēlētais integrācijas modelis, iegūtā darba grupas un iesaistīto pušu sadarbības pieredze, tai skaitā iegūtā pieredze, īstenojot augstskolu integrāciju nepieciešamības gadījumā grozīt normatīvo regulējumu, kalpos par pamatu izstrādājot turpmākos priekšlikumus par Latvijas augstākās izglītības struktūru un Latvijas augstākās izglītības konsolidācijas vai diversifikācijas modeļiem.

Pašlaik rīkojuma projektu par reorganizāciju un iekļaušanu RTU tuvākajā laikā plānots virzīt uz Ministru kabinetu, un tas paredz, ka LJA kļūs par RTU zinātnes universitātes ekosistēmas daļu kā autonoma struktūrvienība ar savu apstiprinātu nolikumu.

Kā skaidroja IZM, reorganizācija ir arī iemesls, kādēļ LJA netiek veidota Augstskolu likumā noteiktā augstskolas padome, bet paredzēts, ka līdz reorganizācijas noslēgumam tās funkcijas pildīs LJA Senāts. Paredzēts, ka LJA stratēģiskajai vadībai tiks izveidota jūrniecības nozares padome, kurā tiks pārstāvēti jūrniecības nozares sadarbības partneri, informēja IZM.

Jau ziņots, ka pērn 16.augustā stājas spēkā grozījumi Augstskolu likumā, kas paredzēja augstskolu pārvaldības reformas ieviešanu, dalot augstskolas jaunā tipoloģijā un mainot to iekšējās pārvaldības modeli. Atbalstītā redakcija paredz augstskolas iedalīt trīs veidos - zinātnes universitātes, lietišķo zinātņu universitātes, lietišķo zinātņu augstskolas, kā arī mākslu un kultūras universitātes, likumā nosakot konkrētus atbilstības kritērijus.

Grozījumi paredzēja ieviest arī jaunu iekšējās pārvaldības institūciju - augstskolas padomi. Paredzēts, ka tā būs atbildīga par augstskolas attīstības stratēģijas apstiprināšanu un tās ieviešanas progresa uzraudzību.

Valsts augstskolu padomes bija iecerēts izveidot līdz 2022.gada 31.janvārim.