LIZDA nepiekrīt uzņēmēju vēlmei taupīt izglītībā

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) nepiekrīt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) priekšlikumiem samazināt valsts budžeta izdevumus izglītībā par vēl 30,3 miljoniem latu, informē LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs.

Skolotāju arodbiedrība uzņēmēju piedāvātos priekšlikumus uzskata par nepārdomātiem un nereāliem, jo nav iespējams vēl vairāk savilkt vispārējās izglītības skolotāju jostas, uz viņu atalgojuma rēķina ieekonomējot LTRK piedāvātos 20 miljonus latu. 3,3 miljonu latu ietaupīšana profesionālās izglītības programmās un 7 miljonu latu ekonomija uz valsts budžeta vietām augstskolās nav pat iedomājama, jo šie īstermiņa taupības pasākumi novestu pie studēt gribētāju un spējīgu, izglītotu speciālistu vēl intensīvākas aizbraukšanas no Latvijas.

Savukārt ekonomiski aktīvo iedzīvotāju lielā emigrācija ilgtermiņā radītu kvalificēta darba spēka un darba devēju trūkumu, kā arī vēl lielāku deficītu valsts sociālajā budžetā.

Katrs uzņēmējs savā kolektīvā vēlas redzēt augsti kvalificētus darbiniekus, tādēļ LIZDA aicina LTRK paust konstruktīvus priekšlikumus, kas patiesi kopīgiem spēkiem spētu mūs izvest no sociālekonomiskās krīzes, nevis publiski nākt klajā ar neargumentētiem ierosinājumiem.

Sākotnēji Latvijas uzņēmējiem būtu savās rindās jāstimulē godīgi maksāt nodokļus, izskaust "aplokšņu algas" un iestāties par efektīvu korupcijas novēršanu.

Patlaban ir īstais laiks investēt, nevis samazināt valsts atbalstu izglītībai, jo jau no iepriekšējiem budžeta samazinājumiem tā ir cietusi visvairāk - laikā no 2008. līdz 2011.gadam izglītības budžets samazināts par 133,7 miljoniem latu.

Turpmāki "griezieni" var apdraudēt gan izglītības kvalitāti, gan valsts attīstību kopumā.

Arodbiedrība atgādina, ka izglītības un zinātnes valsts budžeta finansējumu 2011.gadā jau ir plānots samazināt par 4 miljoniem latu, ekonomējot profesionālajā un augstākajā izglītībā, zinātnē un sportā.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.