Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

LJA jūrskolas audzēkņi pieredzi gūst Maltā un Spānijā ERASMUS programmas ietvaros

© Publicitātes foto

Neskatoties uz globālās pandēmijas radītajām problēmām un riskiem, 2021. gada nogalē LJA jūrskolā sekmīgi noslēdzies Erasmus+ programmas mobilitātes projekts Nr. 2019-1-LV01-KA102-060203 “SARDZES STŪRMAŅU UN MEHĀNIĶU APMĀCĪBAS UZLABOŠANA UN STARPTAUTISKĀ PRAKSE”.

Projekts piedāvā labākajiem LJA jūrskolas audzēkņiem 2. kursa noslēgumā paredzēto trīs nedēļas garo jahtu takelāžas un krasta remontdarbnīcu praksi iziet ārzemēs - Spānijā vai Maltā.

2020. gada vasarā šī projekta ietvaros bija plānotas 36 audzēkņu starptautiskās prakses, tika veikta dalībnieku atlase un sagatavošanas darbi. Martā sākās Covid-19 pandēmija, tika atcelti avioreisi, slēgtas robežas un likās, ka projekta realizācija nebūs iespējama. Taču pāris mēnešus vēlāk Spānijas partneris izteica gatavību tomēr grupu uzņemt, saslimstības rādītāji bija kritušies. Izsludinājām atkārtotu pieteikšanos - šoreiz jau drosmīgajiem, kas pandēmijas apstākļos bija gatavi braukt. Izveidojām deviņu cilvēku grupu, rezervējām biļetes, naktsmītnes, darba vietas, bet tad pandēmijas rādītāji Spānijā sāka atkal strauji celties. Īsi pirms izbraukšanas Spānija bija sarkanajā zonā, kamēr Latvijā saslimstība bija tuvu nullei. Tagad visi pie pandēmijas jau pieraduši, bet 2020. gada pavasarī tā likās diezgan biedējoša. Atzīšos, ka es pati gribēju grupu atcelt, taču jaunieši bija ļoti pārliecināti “Mēs braucam!” neviens no deviņu cilvēku grupas netaisījās atteikties. Pārliecība un drosme atmaksājās, un prakse tika veiksmīgi realizēta. Jaunieši nekurnēja ne par to, ka karstumā jāvalkā maskas, ne par to, ka atgriežoties bija jāsēž karantīnā. Ko lai saka, drošam pieder pasaule!

Projekts tika pagarināts par gadu, un, neskatoties uz vēl joprojām nestabilo pandēmijas situāciju, 2021. gada vasarā ERASMUS praksē devās 27 LJA jūrskolas audzēkņi. Prakse notika Spānijas pilsētā Valensijā (2 grupas) un Maltā (1 grupa). Jaunieši strādāja izklaides laivu uzņēmumos, tādos kā “Consorcio Valencia”, “Mundo Marino”, “Illuka Sailing”, “Hobby center” Spānijā, “Blue Waves Watersport/Boat Charters & Cruises” Maltā, mehānikas specialitātes audzēkņi strādā kuģu remontdarbnīcās uzņēmumā “Cassar Ship Repair”.

Visi jaunieši ar pieredzēto ir apmierināti, apgūtas profesijā noderīgas prasmes, kā arī iegūta neaizmirstama starptautiska pieredze sadarbībā ar izklaides laivu nozares uzņēmumu darba devējiem un kolēģiem. Daudziem tā bija ne tikai pirmā darba pieredze, bet arī pirmais ceļojums ārpus Latvijas, pirmais lidojums, pirmoreiz pilnībā pašiem par sevi jāatbild. No dalībnieku teiktā - šis brauciens ievērojami cēlis viņu pašapziņu un ticību saviem spēkiem.

Autors: projekta vadītāja Nora Ārgale



Prakses dienasgrāmatā jaunieši rakstīja savu “Erasmus veiksmes stāstu”. Šeit viens no tiem.