Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

"Naukšēnos" divi darbinieki uzrakstījuši atlūgumu, bet darbā pieņemti vairāki pagaidu speciālisti

© Dmitrijs Suļžics / F64

Sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni" divi darbinieki uzrakstījuši atlūgumu, bet uz uzņēmuma līguma pamata darbā pieņemts pagaidu psihologs, medmāsa un sociālais darbinieks, medijiem atklāja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Pēc viņas paustā, pēc konstatētajiem bērnu tiesību pārkāpumiem "Naukšēnos" skolā pamazām tiek ieviesta jauna kārtība, kurā akcentēti nevis sodi, bet pozitīva motivēšana. Šādas izmaiņas paredzēja valdības decembrī veiktās izmaiņas "Naukšēnu" iekšējās kārtības noteikumos, nosakot, ka turpmāk varēs elastīgāk reaģēt uz audzēkņu izdarītajiem pārkāpumiem.

Muižniece atzīmēja, ka, atgriežoties skolā pēc ziemas brīvlaika, audzēkņi kaut kādā ziņā pārbauda atļautās uzvedības robežas, taču jaunpieņemtie pagaidu darbinieki ir mācējuši atrisināt radušās domstarpības konstruktīvi, neļaujoties provokācijām.

Tāpat Muižniece norādīja, ka līdz ar divu darbinieku aiziešanas pēc pašu vēlmes "Naukšēnos" tika slēgti pagaidu uzņēmuma līgumi ar psihologu, medmāsu un sociālo darbinieku. Savukārt, lai veidotu pastāvīgu un paplašinātu darbinieku kolektīvu, ir nepieciešami papildus līdzekļi no valsts budžeta izglītības iestādes darbībai.

Par direktora pienākuma izpildītāju pagaidām noteikta Urzula Kronberga, kura iepriekš "Naukšēnos" pildījusi iestādes direktora Didža Čākura vietnieces pienākumus. Kā norādīja Muižniece, arī Kronbergai tika ierosināta lieta par pārkāpumiem, taču tie netika apstiprināti.

"Pagaidām Urzula Kronberga ir vienīgais risinājums, un šobrīd mums kā ministrijai nav iebildumi. Mums nav iespējas izsludināt konkursu uz vadītāju amatu, lai gan ir cilvēki, kas būtu gatavi nākt un vadīt iestādi, kad atbrīvosies vieta. Mēs nevaram pateikt konkrēti, uz cik ilgu laiku ir darbs, jo sākumā jāsagaida, kad noslēgsies ierosinātās pārbaudes," skaidroja Muižniece.

Izglītības un zinātnes ministres padomnieks Jānis Ozols uzvēra, ka Kronberga izglītības iestādē nav atstāta vienatnē. Darbam ir pieslēgti dažādu valsts institūciju speciālisti. Viņš atzīmēja, ka darbinieku komanda vēl tiks attīstīta, savukārt Kronberga ir pierādījusi sevi komandā.

Plānots, ka "Naukšēnos" tiks mainīta arī audzēkņu "hierarhija". Iepriekš iestādē noteikumus citiem audzēkņiem diktēja vairāki "augstākstāvošie" skolēni. Kronberga norādīja, ka pie "šīs subkultūras izskaušanas notiek aktīvs darbs", ko varētu sekmēt jaunā pamudinājuma sistēma un individuālie korekcijas plāni.

Valsts probācijas dienesta Cēsu nodaļas vadošais probācijas dienesta speciālists, nodaļas vadītājs Jānis Zārdiņš norādīja, ka subkultūras veidotā sistēma dod audzēkņiem stabilitāti, drošības sajūtu un piesaisti, bet to izskaušana notiek sociālo korekciju programmu ietvaros. Viņš uzsvēra, ka to laikā jaunieši nonāk kopīgā grupā, kuru vada speciāli apmācīti darbinieki, kas analizē tos iemeslus, kāpēc audzēkņu dzīvē kaut kas ir nogājis greizi.

"Piemēram, Cēsu audzināšanas iestādes jaunieši arī savā starpā nelabprāt komunicēja hierarhiskā iedalījuma dēļ, bet sociālas korekcijas programmas laikā viņi pamazām saprot viens otru arvien labāk, un stereotipiskie iedalījumi reālajā dzīvē sāk mazināties," pieredzē dalījās Zārdiņš.

Līdz šī gada mācību beigām ir plānots aprēķināt nepieciešamo papildu finansējumu no valsts budžeta, lai "Naukšeni" varētu pilnvērtīgi darboties un īstenot sociālās korekcijas funkcijas.

Vienlaikus paredzēts izstrādāt plānu, kāds darbinieku skaits nepieciešams uz vienu audzēkni. Muižniece kā piemēru norādīja, ka normālā gadījumā šādā iestādē uz diviem audzēkņiem ir viens atsevišķs mentors jeb uzticības persona, kas strādā tikai ar viņiem.

Kā LETA jau ziņoja, lai risinātu ar bērnu tiesībām saistītos pārkāpumus sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni", starpinstitūciju darba grupa izstrādā bērnu sociālās korekcijas plānu.

Plāns paredzēs atbalsta personāla paplašināšanu, kontaktpersonu sistēmas ieviešanu, bērnu risku izvērtēšanu, diennakts medicīniskā personāla nodrošināšanu, plaša un intensīva laika pavadīšanas grafika izveidošanu un ieviešanu, kā arī bērniem atbilstošas un drošas vides nodrošināšanu.Tāpat plānots uzlabot aparatūru videokonferencēm attālinātām tikšanās reizēm gan ar bērniem, gan ar darbiniekiem.

Bērnu sociālās korekcijas plānā paredzēts ieviest arī sociālās korekcijas programmu, kas veicinātu bērna sociālās uzvedības izmaiņas, veicinātu tiesisku uzvedību un novērstu prettiesiskas uzvedības cēloņus. Papildus bērniem paredzēta atkarību mazināšanas programma un narkoloģiska palīdzība.

Bērniem jānodrošina arī psiholoģiskā palīdzība un sociālo problēmu risināšanas iespējas, uzlabojot, atjaunojot un dodot iespēju apgūt sociālās prasmes. Turklāt ne mazāk būtiski ir iesaistīt bērnus vecumposmam atbilstošas iestādes un tās teritorijas uzturēšanas darbos, kā arī dažādos brīvā laika pasākumos.

Pēc pārbaudes veikšanas sociālās korekcijas izglītības iestādē "Naukšēni" Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija sāka 13 administratīvo pārkāpumu lietas pret deviņiem iestādes darbiniekiem par emocionālo un fizisko vardarbību pret nepilngadīgajiem.