IZM pedagogiem nodrošina atbalsta mehānismus darbam ārkārtas situācijas laikā, pauž Muižnice

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) piedāvā atbalsta mehānismus pedagogiem, kuri strādā ārkārtas situācijas apstākļos, šādu pārliecību pauda izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Politiķes vērtējumā, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pārmetums par to, ka IZM neesot politiski pieteikusi vienreizējās piemaksas pedagogiem un skolotāju palīgiem par darbu pandēmijas apstākļos, nav pamatots un neatbilst patiesībai.

"IZM ir veikusi būtisku darbu, lai identificētu, ar kādiem izaicinājumiem saskaras pedagogi, piemēram, nepieciešamību aizvietot saslimušos kolēģus, testu veikšanas procedūrām u.tml., kā arī strādā pie atbalsta nodrošināšanas un turpinās to darīt," pauda ministre.

Muižniece norādīja, ka jau iepriekš publiskajā telpā vairākkārt teikusi, ka šādas piemaksas tiks gatavotas un virzītas. Piemēram, 28.oktobrī finanšu ministra vadītajā grupā "Covid-19 radīto ekonomisko seku operatīvai novēršanai uzņēmējdarbībā un nodarbināto atbalstam" ticis pieteikts "komplekss plānoto atbalsta mehānismu kopums izglītības sektoram Covid-19 sakarā, tai skaitā plānotais atbalsts pedagogiem". Valdībā tas skatīts 9.novembrī, paredzot piešķirt finansējumu 2 962 984 eiro apmērā no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" par epidemioloģisko nosacījumu, loģistikas un darba organizācijas procesa nodrošināšanu izglītības iestādēs.

IZM uzsvēra, ka rīkojuma projekts paredz piešķirt piemaksu 30% apmērā no aprēķinātā finansējuma apmēra izglītības iestādes administrācijai un šo piemaksu izmaksāt divas reizes - kopumā 60% apmērā.

IZM lēš, ka priekšlikumus, kā nodrošināt finansiālu atbalstu papildu pienākumu kompensācijai, varētu iesniegt līdz šī gada beigām.

Savukārt pašvaldības, valsts dibinātās izglītības iestādes un privātās izglītības iestādes līdz 2022.gada 20.janvārim sagatavo pārskatu par apstiprinātā finansējuma izlietojumu.

Pašlaik lēmums par piemaksām ir pieņemts Ministru kabinetā un Saeimā, un ministrija plāno virzīt nākamo - atbalsta mehānismu sagatavošanu, kas ietver atbalstu arī pedagogiem, kas strādā paaugstinātas slodzes apstākļos. To valdība varētu skatīt janvāra pirmajā pusē.

Jau ziņojām, ka Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) pārmet Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), ka tā neesot "politiski pieteikusi vienreizējās piemaksas pedagogiem un skolotāju palīgiem par darbu pandēmijas apstākļos". Lai gan sociālie un sadarbības partneri ministrijai snieguši argumentus par iemesliem, kādēļ vienreizējās piemaksas būtu vitāli svarīgas, minētie apsvērumi neesot ņemti vērā un patreiz politiski šī iniciatīva netiekot virzīta, uzskata organizācijā.

LIZDA uzsvēra, ka turpinās pieprasīt vienreizējo piemaksu visiem pedagogiem, atbalsta personālam un skolotāju palīgiem, sākot no pirmsskolas izglītības iestāžu sektora līdz augstākās izglītības sektoram.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.