Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

"Vakcīnskeptiķu vidusskolai" IKVD atsaka programmu licencēšanu

© Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) 14.oktobrī ir atteicis izsniegt vispārējās izglītības programmu licences "vakcīnskeptiķu" veidotajai "Vislatvijas tālmācības vidusskolai", aģentūru LETA informēja IKVD vecākā eksperte Jana Veinberga.

Programmu licencēšana atteikta, jo IKVD konstatējis, ka informācija, kuru izglītības iestāde ievadījusi Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS), neatbilst izglītības jomu reglamentējošos normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, piemēram, vidusskola nav ievērojusi valsts pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības standartus, kā arī Ministru kabineta noteikumos par vispārējās pamatizglītības programmas un vispārējās vidējās izglītības programmas īstenošanas kārtību neklātienes un tālmācības formā izvirzītās prasības vispārējās izglītības programmu īstenošanai tālmācībā.

IKVD konstatējis, ka VIIS nav ievadīta pietiekama informācija par izglītības programmu īstenošanā iesaistītajiem pedagogiem un tehnisko personālu, kā arī par vispārējās izglītības programmu īstenošanas mācību vidi, kas ietver arī pietiekamas telpas un mācību satura īstenošanai nepieciešamos materiālos un tehniskos resursus.

Kā secinājis IKVD, dienestam nav pietiekamas informācijas par izglītības iestādes izveidoto tiešsaistes elektronisko mācību vidi mācību procesa norisei un kā tiks nodrošinātas individuālas klātienes konsultācijas pēc izglītojamā pieprasījuma, tā skaitā sākumskolas posma izglītojamajiem, piemēram, ar ergonomiski atbilstošām un piemērotām mēbelēm un telpām.

IKVD atzīmē, ka topošā iestāde nav sniegusi informāciju, kādas telpas tā grasās izmantot valsts pārbaudes darbu, tā skaitā diagnosticējošo darbu 3. un 6.klasei, kārtošanai klātienē, jo izglītības iestādes telpu platība ir tikai 39,15 kvadrātmetri un sistēmā nav ievadītas detalizētas ziņas par izglītības iestādes telpām un resursiem.

Dienestu nav apmierinājuši arī "Vislatvijas tālmācības vidusskolas" mācību procesa vadīšanai elektroniskajā vidē sagatavotie skolotāji.

IKVD bija nosūtījis izglītības iestādei aicinājumu iesniegt izglītības programmu licencēšanai nepieciešamo papildinformāciju, tomēr šādu informāciju nesaņēma.

LETA jau ziņoja, lai arī IKVD skolas mācību programmas nebija licencējis, "Vislatvijas tālmācības vidusskolas" veidotāji jau aicināja tajā reģistrēt bērnus.

Jūlijā sabiedrisko mediju portāls "lsm.lv" vēstīja, ka ar Covid-19 saistīto ierobežojumu un vakcinācijas pretinieki nolēmuši dibināt savu skolu, kurā nebūtu jāuztraucas par ierobežojumiem vai potēšanos pret Covid-19, jo bērni mācītos mājās pie datoriem.

Īsi pirms mācību gada sākuma IKVD vecākā eksperte Veinberga aģentūru LETA informēja, ka IKVD bija saņēmis "Vislatvijas tālmācības vidusskolas" pieteikumu mācību programmu licencēšanai un sācis izvērtēt iesniegtos dokumentus. Kamēr skolai nav licencētas mācību programmas, tā nevar uzņemt skolēnus, uzsvēra eksperte.

Tikmēr skolas pārstāvji mudināja interesentus pieteikt bērnus mācībām šajā iestādē, kur izglītību varēšot iegūt "pret Covid-19 nevakcinētie bērni". Skolas vadību veidos Brīvdabas skolas dibinātāja Lelde Žuka, uzņēmējs Arvils Pekuless un fizikas skolotājs Mārtiņš Gulbis.

Skola nodrošināšot tālmācības, kurā, kā apgalvo veidotāji, bērni paši apgūs nepieciešamo no mācību materiāliem. Pēc Pekulesa vārdiem, skolas izglītības modelis būšot "draudzīgs bērnam, godā ģimenes vērtības, atbalsta brīvas izvēles tiesības un nodrošina licencētas mācību programmas apgūšanu".

Kā liecina skolas mājaslapā publiskotā informācija, skolā paredzēti divi maksas programmu veidi. Pamata programma mēnesī maksāšot 25 eiro, savukārt par 45 eiro mēnesī tiks piedāvāta programma, kurā paredzēts iekļaut "Zoom" konsultācijas reizi nedēļā un "speciāli sagatavoti skolotāji katrā mācību priekšmetā konsultēs skolēnus un mācīs efektīvi mācīties, kā arī fokusēties uz savām interesēm un talantiem".