Broks un Francijas vēstniece Latvijā pārrunā sadarbības jautājumus izglītībā

Šodien, 23.novembrī, izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks tikās ar Francijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Šantāli Puarē (Chantal Poiret), informē izglītības un zinātnes ministra padomniece komunikācijas jautājumos Agnese Korbe.

Vēstniece apsveica R.Broku ar stāšanos jaunajā amatā, un abas puses pauda pārliecību par sekmīgu turpmāko sadarbību. Tikšanās laikā tika pārrunāti konkrēti sadarbības pasākumi izglītībā un zinātnē.

Vēstniece pastāstīja par Francijas atbalstu franču valodas mācīšanai un popularizēšanai Latvijā – gan Rīgā, gan ārpus galvaspilsētas, kas guvusi lielu atsaucību. Tāpat tika spriests par turpmāko franču valodas apmācības veicināšanu, par skolotāju sagatavošanu un kvalifikācijas pilnveidi. Ministraprāt, šāda sadarbība ir atbalstāma, vienlaikus to attīstot arī augstākās izglītības reformu kontekstā, lai veicinātu pārmaiņas augstākajā izglītībā, tajā skaitā – akcentējot pēc iespējas universālāku speciālistu sagatavošanu darbam skolā. Šajā sakarā ministrs iepazīstināja Š.Puarē ar plānotajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē.

Tikšanās laikā R.Broks vēstnieci informēja, ka no nākamā mācību gada Latvijas skolās no pirmās klases plānots uzsākt mācīt pirmo svešvalodu – kādu no Eiropas Savienības (ES) oficiālajām valodām. Ministrs un vēstniece bija vienisprātis, ka arī šajā jautājumā liela nozīme un pozitīvs ieguvumus būtu abu valstu sadarbība gan saistībā ar mācību materiāliem un metodiku, gan pedagogu sagatavošanu. Sarunas laikā vēstniece pateicās IZM par atbalstu Žila Verna Rīgas Franču skolas izveides gaitā, kā arī tika pārrunāti turpmākie šīs skolas attīstības jautājumi.

Noslēgumā tika spriests par sadarbību zinātnē un pētniecībā. Ministrs akcentēja, ka jau vairāk nekā 15 gadus sekmīgi norit Latvijas un Francijas zinātniskā sadarbība, īpaši – magnētisko parādību (magnetohidrodinamikas) pētījumos. 2007.gadā, lai stiprinātu šo sadarbību, starp IZM, Ekonomikas ministriju un Francijas Republikas Nacionālās izglītības, augstākās izglītības un zinātnes ministriju tika parakstīta deklarācija par „Ampēra institūta” izveidi.

Kā ministrs, tā vēstniece pauda kopīgu redzējumu par turpmākās sadarbības nepieciešamību un attīstību starp abām valstīm, kas pavērs vairākas būtiskas iespējas, tajā skaitā – „Ampēra institūta” iekļaušanos Eiropas Pētniecības infrastruktūru konsorcijā. R.Broks akcentēja, ka stiprinot un turpinot īstenot „Ampēra institūta” projektu, gan Francijai, gan Latvijai būtu vairāki pozitīvi ieguvumi. Piemēram, jaunu un stratēģiski nozīmīgi enerģijas avotu izveide; ekonomikas un uzņēmējdarbības attīstība; abu valstu divpusējās sadarbības, kā arī sadarbības ar citām valstīm stiprināšana; augsto tehnoloģiju attīstība, jo magnetohidrodinamikas pētījumu rezultātiem ir perspektīvas iespējas medicīnas, biotehnoloģiju un nanotehnoloģiju jomā.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais