Broks: Finansējums skolotāju algām netiks samazināts

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nodrošinājusi, ka finansējums skolotāju, interešu izglītības un profesionālās ievirzes sporta pedagogu algām nākamgad netiek pakļauts samazinājumam un saglabāsies esošajā apmērā, aģentūru LETA informēja izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS).

Tas iespējams, pateicoties gan stingrai izglītības jomas interešu aizstāvībai, gan pērn un šogad veiktajām strukturālajām reformām, konkrēti, principa "nauda seko skolēnam" ieviešanai, sadarbībā ar pašvaldībām uzsāktajai skolu tīkla sakārtošanai un citiem pasākumiem.

Tāpat samazinājumam netiek pakļauti līdzekļi IZM pārziņā esošo Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu projektu priekšfinansējumam vai līdzfinansējumam.

Ministru kabinets ir nolēmis, ka IZM pārziņā esošajām jomām samazinājums būs par četriem miljoniem latu, tādēļ patlaban IZM vērtē vairākas savstarpēji saistītas iespējas, kā nodrošināt Finanšu ministrijas sagatavotā un valdības pieņemtā lēmuma izpildi.

Viena no iespējām ir ietaupījumi, kas varētu veidoties IZM pārziņā esošo jomu turpmāko strukturālo reformu īstenošanas rezultātā. Otra iespēja - ES struktūrfondu un citu ārvalstu finanšu instrumentu līdzekļi atsevišķām jomām. Tāpat tiek analizēti Funkciju izvērtēšanas darba grupas priekšlikumi.

Plānots, ka šīs nedēļas laikā ministrs un IZM vadība par iespējamajiem konsolidācijas pasākumiem un valdības deklarācijas rīcības plānu spriedīs arī ar sociālajiem un sadarbības partneriem. Savukārt piektdien, 26.novembrī, ministru uz tikšanos aicinājis Valsts prezidents, un viens no jautājumiem, kuru plānots apspriest, saistīts ar 2011.gada valsts budžeta projektu IZM atbildībā esošajās jomās.

Kā ziņots, kopējā nākamā gada kopbudžeta konsolidācijas summa ir 290,67 miljoni latu, no kuriem 88,8 miljoni latu ir pasākumi izdevumu pusē, 156,96 miljoni latu ir pasākumi ieņēmumu pusē, savukārt 44,9 miljoni latu ir izmaiņas fondēto pensiju shēmā.

Latvijā

Mūsdienu digitālajā laikmetā krāpnieki kļūst arvien aktīvāki un veidi, kā tie darbojas arvien "radošāki" - sākot no krāpnieciskiem telefonzvaniem līdz pat cilvēka identitātes zādzībām. Kādi šobrīd ir TOP 3 izplatītākie veidi kā iedzīvotājiem izkrāpj naudu, un kā pasargāt sevi, lai nekļūtu par vienu no upuriem, dalās Luminor bankas krāpšanas novēršanas eksperte Marija Celma.

Svarīgākais