Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Vai tiešām nepieciešams testēt visus skolēnus? IZM un VM pārskatīs testēšanas algoritmu

© f64.lv, Oksana Džadana

Skolēnu iknedēļas testēšanā grūtības sagādā ne tikai konkrētas laboratorijas nepietiekamā kapacitāte, bet arī e-veselības zemā veiktspēja ar lielo datu apjomu, tāpēc šodien tiks pārskatīts skolēnu testēšanas algoritms un pieeja, otrdien Ministru kabineta sēdē sacīja izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP).

Viņa uzsvēra, ka pašlaik notiek intensīvs situācijas apzināšanas darbs un diemžēl ir jau atklātas problēmas. Ministre apliecināja, ka skolēnu masveida testēšanas problēmas tiek risinātas un īpaša uzmanība tiek pievērsta pagājušajā nedēļā atklātajai situācijai, kad līdz pirmajai testēšanas dienai 1.septembrī nebija izdevies novērst vienas laboratorijas problēmas.

Muižniece norādīja, ka IZM un Veselības ministrijas (VM) kolēģi šodien pārskatīs skolēnu testēšanas algoritmu, jo lielas grūtības jau saskatītas ar testa rezultātu saņemšanu, kas vēl vairāk apgrūtina situāciju. "Protams, skolēnu iknedēļas testēšana dod priekšstatu par kopējo situāciju un ļauj savlaicīgi izķert saslimušos, bet, ja valsts nespēj to nodrošināt, tad jādomā par alternatīvām, proti, vai tiešām nepieciešams testēt visus skolēnus," valdības sēdē sacīja Muižniece.

LETA jau ziņoja, ka "MFD laboratorija", kas līdz šim saņēmusi visvairāk kritikas no izglītības iestādēm par neizdarībām Covid-19 testēšanā, aizvien tiks izmantota skolēnu pārbaudēs, jo citiem testēšanas pakalpojumu sniedzējiem nav tādas kapacitātes, lai viņiem varētu pārdalītu MFD uzticēto darbu daļu, otrdien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē pavēstīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV) sacīja, ka lūgs Veselības ministrijai izvērtēt un noteikt testēšanas jaudu objektīvu kopējo kapacitāti, jo, viņaprāt, šobrīd izskatās, ka sistēma to nevar "pavilkt". Tāpat komisijas vadītājs lūgs vērtēt "objektīvo vajadzību" nodrošināt visu skolēnu testēšanu.

Komisijā pie šī jautājuma nolemts atgriezties nākamajā nedēļā.

Pavļuts skaidroja, ka plaši dzirdēti ir aicinājumi pārdalīt laboratorijām iedalīto darbu apjomus, "bet pie esošā testu apjoma to gluži vienkārši nav iespējams izdarīt, jo pārējās trīs laboratorijas papildu apjomu apstrādāt nevar", proti, tādā gadījumā būtu sākumā būtiski jāpārskata testēšanas principi, ko arī ieplānots darīt. Kļūmes, pēc viņa sacītā, ir bijušas arī citām laboratorijām, taču ministrs neslēpa, ka sūdzību skaits par "MFD laboratorijas" pakalpojumiem ir ar "ļoti lielu atrāvienu visvairāk".

"Kolēģi, es domāju, ka visiem ir redzams, ka konkrētā laboratorija pie esošajiem apjomiem nespēj nodrošināt pienācīgu servisu. Mēs to ņemsim vērā pie turpmākā testēšanas algoritma," sacīja politiķis, piebilstot, ka Veselības ministrija tiksies ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), lai kopā rastu priekšlikumus procesa pilnveidei. Šos priekšlikumus valdībā varētu skatīt nākamajā nedēļā.

Arī izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) uzskata, ka šobrīd procesa veiksmīgākai norisei trūkst laboratoriju kapacitātes, tāpēc IZM piedāvājusi samazināt testēšanas apjomus un mainīt pieeju, lai mazinātu uz izglītības iestādēm uzlikto slogu. "Ja šāds papildu slogs turpināsies, pavisam noteikti mēs no IZM neizslēdzam nepieciešamību, ka būs jāvēršas valdībā ar papildu līdzekļu pieprasījumu saistībā ar šo nestandarta situāciju, kas skolām ir jāpieredz," piebilda ministre.

"MFD laboratorija" ir saņēmusi kritiku par nespēju laicīgi un gana kvalitatīvi nodrošināt testēšanas pakalpojumu skolās. Augusta beigās šajā sakarā "MFD Veselības grupas" pārstāvis Helmuts Bēķis iestādes vārdā izplatīja atvainošanos par sagādātajām neērtībām.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "MFD Veselības grupu" pārvalda SIA "Dziedniecība", kuras apgrozījums 2019.gadā bija 13,8 miljoni eiro, bet peļņa - 0,9 miljoni eiro. "Dziedniecības" īpašnieki ir Natālija Točiļenko - 35,61%, Aleksandrs Točiļenko - 35,61%, Gaļina Muračkovska - 22,48%, bet 6,29% "Dziedniecības" kapitāldaļu pieder SIA "Veselības korporācija", kuras īpašnieks arī ir Aleksandrs Točiļenko.