Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

"Ļaujiet studēt bez ierobežojumiem"; studentu atbalstītāji atkārtoti iesniedz vēstuli prezidentam

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Nu jau vairāk nekā 800 studenti, viņu vecāki un domubiedri ir parakstījuši Atklāto vēstuli, kas atkārtoti ir nosūtīta Valsts prezidentam Egilam Levitam, Saeimas deputātiem un Latvijas augstskolu vadītājiem, ar lūgumu nodrošināt Latvijā studējošajiem jauniešiem vienlīdzīgas iespējas studēt, nediskriminējot viņus atkarībā no izvēles vakcinēties vai nē, infromē studentu pārstāve un apvienošanās platformas #Ļaujiet studēt bez diskriminācijas autore Ilze Rozenberga

Kā zināms, vairākas Latvijas augstskolu vadības ir pieņēmušas lēmumu - klātienes studiju procesā ļaut piedalīties ar derīgiem vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātiem vai atbilstošu Covid-19 sertifikātu par negatīvu testa rezultātu, kas iegūts pēdējo 48 stundu laikā.

Piemēram, RSU jau noteikts, ka, sākot no 11.oktobra klātienē studējošie, akadēmiskais un tehniskais personāls studiju programmas īstenošanā drīkstēs piedalīties tikai saskaņā ar valstī esošajiem normatīvajiem aktiem un spēkā esošu Covid-19 sertifikātu par vakcināciju vai pārslimošanu.

Vēstulē uzsvērts, ka tas faktiski liegs mācību iespējas daudziem studentiem, kā arī laikā, kad tiks pieprasīti regulārie Covid-19 testi, tos studējošie nevarēs apmaksāt. Šī iemesla dēļ Latvija pazaudēs studētgribošos jauniešus un, iespējams, neiegūs kādu izcilu zinātnieku, ārstu vai citu speciālistu.

Ilze Rozenberga, RSU studente un studentu apvienošanās platformas #Ļaujiet studēt bez diskriminācijas autore, informē, ka šā brīža situācija daudzus studentus dzen izmisumā. “Šobrīd, sākoties septembrim, es iestājos par visiem studentiem, kas šobrīd ir izmisumā, jo situācija ir sekojoša - vai nu studentu vai augstskolas darbinieku ‘’salauž’’ un cilvēks pieņem lēmumu, kuru nepieņemtu pie šāda obligātuma un galēja diskriminējoša principa vai arī šim cilvēkam ir jāatliek mācības uz citu gadu, vai jāmeklē cita mācību un darba vieta. No 11. oktobra MK ir noteicis, ka klātienes studiju procesā drīkstēs piedalīties tikai personas ar sadarbspējīgu vakcinēšanās vai pārslimošanas sertifikātu. Mēs lūdzam augstkolām un koledžām izmantot savu unikālo autonomijas statusu, lai pārtrauktu segregāciju sabiedrībā, pārtrauktu diskrimināciju un ļautu Latvijas, kā arī ārvalstu studentiem, bez liekiem sarežģījumiem turpināt mācības - respektīvi, rast veidu kā apmaksāt nevakcinētiem studentiem testus,” pauž Ilze Rozenberga.

Viena no vēstules parakstītājām, divu pusaudžu mamma un RSU darbiniece, Anita Kaspardena, kas ir palikusi viena no savas struktūrvienības darbiniekiem, kas vēl nav vakcinējusies un līdz ar to nostādīta diskriminējošā situācijā. “Man nav pieņemama augstskolas vadības un arī tiešās vadības agresīvā, tikai viena "pareizā" viedokļa, uzspiešana. Strādāju RSU jau kopš 1998. gada, kad tā vēl saucās par Medicīnas institūtu. Vienmēr esmu godprātīgi pildījusi savu darbu un kolektīvā esmu labi ieredzēta. Diemžēl šajā situācijā cieš gan paši pasniedzēji, gan darbinieki un studenti. Daudzi pasniedzēji augstskolā nav vienisprātis ar vadību par šiem lēmumiem un arī ir pret diskrimināciju. Es pagaidām nevakcinējos savas veselības dēļ, bet šobrīd saprotu, ka ir tikai varianti - vai nu to darīt vai iet prom no darba. Man tas, kā vienīgajai pelnītājai ģimenē nav pieņemami! Kur paliek demokrātija, ja cilvēki tiek iebiedēti ar darba zaudēšanu? Diskriminējoši ir arī tas, ka man testi jātaisa par savu naudu. Man taču alga nav nemaz tik liela, kā lai es nopelnu iztiku sev un saviem bērniem, vai man jāņem ātrie kredīti, lai tiktu uz darbu?” viedokli pauž Anita Kaspardena.

Vēstules atbalstītāji norāda, ka, ņemot vērā nelielo studētgribošo jauniešu skaitu Latvijā, katra Latvijas jaunieša vēlme studēt ir ļoti apsveicama un atbalstāma. Jaunu šķēršļu likšana studentiem ceļā uz viņu sapņu profesiju - ir liela kļūda! Vecāki aicina pievērst uzmanību citu valstu pieredzei studiju procesa organizēšanai Covid-19 krīzes situācijā. Atklātajai vēstulei ir pievienots pielikums, kuri ataino sarakstes ar vairākām Eiropas augstskolām par viņu pieeju studiju procesa organizēšanā Covid-19 krīzes situācijā. Piemēram, Oksfordas vai Kembridžas universitātēs nav noteikta obligāta vakcinācija, kā arī testu veikšanu apmaksā valsts. Arī Tallinas un Stokholmas universitātēs nav noteikta obligāta vakcinācija, turklāt Tallinas Universitāte nepieprasīja veikt testus bezsimptomu gadījumos.

Atklātās vēstules parakstītāji, vēršoties pie valsts augstākām amatpersonām un augstskolu vadītājiem, kā arī Tiesībsarga biroja vadītāja Jura Jansona, aicina apzināties, ka lielākais ieguvums sabiedrībai ir mērķtiecīgi, studējoši jaunieši, kas neatsakās no saviem sapņiem, bet sevi atrod jomā, kurā vēlas gūt zināšanas un izaugsmi. Valsts iet bojā, kad tās jaunieši zaudē cerību.

Ar šo iesniegto vēstuli, studenti, viņu vecāki un citi atbalstītāji lūdz valdību un augstskolu vadību nepagriezt muguru valsts nākotnei un nelikt studentiem stāvēt izvēles priekšā - vakcinēties, maksāt par testu, vai aizmirst par savu sapni. “Šajā laikā, kad mēs apzināmies - trūkst atbalsta zinātnei, trūkst atbalsta speciālistu atalgojumam, jauniešu vēlme studēt un sapņot par savu profesiju ir - liela drosme. Mēs lūdzam nodrošināt mūsu jauniešiem vienlīdzīgas iespējas un nediskriminēt viņus atkarībā no viņu medicīniskā statusa. Ja ir nepieciešams testēt studentus, lūdzu rodiet iespēju segt šo testu izmaksas, lai studentiem nebūtu jāpieņem smags lēmums atteikties no sava aicinājuma un sapņa īstenošanas,” aicina vēstules parakstītāji.

"Latvijai nav nākotnes bez Latvijas jauniešiem. Lūdzu, palīdziet to saglabāt!"