Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

IZM parlamentārais sekretārs rosina nevakcinētiem pedagogiem likt testus taisīt par savu naudu

© Romāns Kokšarovs/F64

Izglītības jomā pret Covid-19 nevakcinēti pedagogi varētu turpināt strādāt, ja ik nedēļu par saviem līdzekļiem veiks Covid-19 testu, kurš būs negatīvs, izriet no Saeimas deputāta, Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāra Sanda Riekstiņa (JKP) iesniegtā priekšlikuma.

Riekstiņš šo priekšlikumu kā deputāts iesniedzis valdības virzītajiem likuma grozījumiem, kuros paredzēts, ka pakalpojumu sniedzēji izglītības jomā nodrošina epidemioloģiski drošu pakalpojumu sniegšanu, kas nozīmē, ka pedagogam ir sadarbspējīgs sertifikāts, kas apliecina, ka viņi ir vai nu vakcinējušies vai pārslimojuši Covid-19.

Politiķis rosina noteikt, ka izglītības jomā līdz 2022.gada 31 augustam pieļaujama sadarbspējīga sertifikāta aizstāšana ar negatīvu Covid-19 iknedēļas testu. Iknedēļas testa veikšanu personai būs jāapmaksā no personīgajiem līdzekļiem.

Tāpat, lai dotu laiku studējošajiem vakcinēties, deputāts arī rosina noteikt samērīgu pārejas periodu līdz 2021.gada 1.oktobrim. Rosinājums paredz līdz šā gada 1.oktobrim ļaut valsts akreditētās studiju programmu pakalpojumu klātienē saņemt ar negatīvu Covid-19 testu. Testa veikšanu studējošais apmaksātu no personīgajiem līdzekļiem.

Kā ziņots, Saeima konceptuāli atbalstījusi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumu projektu, kas paredz noteikt, ka pēc 1.oktobra darba devējam būs tiesības atlaist darbiniekus, kas nebūs ieguvuši Covid-19 drošības sertifikātu, kas apliecina vai nu vakcinēšanās vai izslimošanas faktu.

Likumprojekts paredz obligātu Covid-19 sertifikāta prasību veselības aprūpes, ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un izglītības jomā strādājošajiem.

Valsts prezidents Egils Levits gan pieļāvis, ka Saeima likumprojekta izskatīšanas gaitā varētu tajā noteikt papildu pārejas periodus.

Ja vēlāk likums tiks pieņemts arī galīgajā lasījumā, tad opozīcijas pārstāvji plāno vākt 34 deputātu parakstus, lai uz laiku to apturētu un mēģinātu panākt tā nodošanu izlemšanai referendumā.