Piešķir finansējumu reformu uzsākšanai augstākajā izglītībā un zinātnē

Šodien valdība atbalstīja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātos noteikumus Latvijas augstskolu studiju programmu satura izvērtēšanai, kam tērēs 1 001 495 latus no Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļiem.

Pagājušajā akadēmiskajā gadā valstī kopā tika īstenotas 920 studiju programmas - 342 akadēmiskās studiju programmas, tajā skaitā 93 doktora studiju programmas, un 578 profesionālās studiju programmas. Vairākas augstākās izglītības iestādes īsteno saturiski vienādas augstākās izglītības studiju programmas, turklāt arī akadēmiskais personāls vienlaikus ir piesaistīts vairākām augstākās izglītības iestādēm, kā rezultātā tiek neefektīvi izmantoti resursi.

IZM norāda, ka apakšaktivitātē "Studiju programmu satura un īstenošanas uzlabošana un akadēmiskā personāla kompetences pilnveidošana" pirmās projektu iesniegumu atlases kārtas rezultātā tiks konsolidēti resursi, uzlabota augstākās izglītības kvalitāte, efektivitāte un starptautiskā konkurētspēja.

Noteikta kārtība, kādā īsteno apakšaktivitātes pirmo projektu iesniegumu atlases kārtu, prasības ESF projekta iesniedzējam, projekta iesnieguma vērtēšanas kritēriji, atbildīgā iestāde un sadarbības iestāde, kompetences sadalījumu starp šīm iestādēm un sadarbības kārtība, kā arī atbildīgās iestādes un sadarbības iestādes funkcionālās padotības forma.

Mērķis ir sniegt atbalstu augstākās izglītības programmu kvalitātes, savstarpējās pārklāšanās, resursu pietiekamības un ilgtspējas izvērtēšanai. Plānots noteikt kvalitatīvākās augstākās izglītības programmas ar atbilstošu kapacitāti un atbilstošiem kvantitatīviem un kvalitatīviem darbības rezultātiem turpmākai īstenošanai un ilgtspējai. Tiks izvērtēta augstākās izglītības programmu starptautiskā konkurētspēja, nosakot kvalitatīvākās, eksportspējīgās augstākās izglītības programmas, sniedzot priekšlikumus augstākās izglītības programmu turpmākai pilnveidei, attīstībai, resursu efektīvai izmantošanai un finansēšanai no valsts budžeta.

Noteikumu projekts paredz, ka finansējuma saņēmējs studiju programmu kvalitātes, savstarpējās pārklāšanās, resursu pietiekamības, ilgtspējas un starptautiskās konkurētspējas izvērtēšanā, kā arī priekšlikumu sagatavošanā turpmākai studiju programmu pilnveidei, uzlabošanai, attīstībai, konsolidācijai, slēgšanai, starptautiskās konkurētspējas veicināšanai, resursu efektīvai izmantošanai un finansēšanai no valsts budžeta līdzekļiem, iesaistīto ārvalstu eksperta izmaksu kompensācijai par uzturēšanos Latvijā var piemērot vienas vienības izmaksu metodi, izmantojot sadarbības iestādes izstrādātu vienas vienības izmaksu piemērošanas metodiku.

Vienas vienības izmaksas tiek aprēķinātas atbilstoši Eiropas Komisijas izstrādātajām vadlīnijām.

Apakšaktivitāti īsteno ierobežotas projekta iesnieguma atlases veidā.

Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) uzsver, ka šis ESF projekts ir konkrēts pasākumu kopums un instruments strukturālo reformu sākšanai augstākajā izglītībā un zinātnē atbilstoši valdībā apstiprinātajam pasākumu plānam nepieciešamajām reformām augstākajā izglītībā un zinātnē 2010.-2012.gadam. Viens no šajā plānā noteiktajiem svarīgākajiem uzdevumiem paredz studiju programmu izvērtēšanu, kas ir pirmais solis uz koledžu sistēmas izvērtēšanu un valsts dibināto augstskolu un valsts zinātnisko institūciju pakāpenisku konsolidāciju ilgtermiņā, atbalstot institūciju ciešāku sadarbību un apvienošanu, īpaši - stimulējot brīvprātības principu.

Katra studiju virziena izvērtēšanai tiks izveidota ekspertu grupu, tajā iekļaujot: Latvijas ekspertus, vismaz vienu starptautisko ekspertu no ārvalstīm, kuram ir pieredze studiju programmu izvērtēšanā attiecīgajos studiju virzienos, vienu vai vairākus Latvijas Studentu apvienības deleģētus pārstāvjus ar izvērtējamām studiju programmām atbilstošu izglītības līmeni, Latvijas Darba devēju konfederācijas deleģētu pārstāvi.

Saskaņā ar noteikumiem projekta iesniedzējs ir Augstākās izglītības padome, bet apakšaktivitātes mērķa grupa ir augstākās izglītības institūcijas, akadēmiskais personāls, studenti, darba devēji un profesionālās organizācijas. Kopējais izvērtējumam pieejamais publiskais finansējums ir 1 001 495 lati, kas 100% apmērā tiks finansēts no ESF līdzekļiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.