Skolā būs jāiet no sešu gadu vecuma

© Reinis Hofmanis, f64

Skolā turpmāk būs jāiet no sešu gadu vecuma – šādus grozījumus Vispārējās izglītības likumā valdība šodien apstiprināja ārkārtas sēdē.

No 2010. gada 1. septembra pirmsskolas izglītības programmu bērni apgūs līdz 6 gadu vecumam un pamatizglītības apguvi uzsāks 6 gadu vecumā, proti, vienu gadu ātrāk nekā šobrīd to nosaka Vispārējās izglītības likums.

Kā obligāta tiks noteikta pirmsskolas vecuma bērnu sagatavošana pamatizglītības ieguvei, sākot no piecu gadu vecuma. Lai bērni būtu mazāk noslogoti, tiks pārskatītas un atvieglotas pirmsskolas un sākumskolas izglītības programmas. Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sola, ka sešgadīgajiem bērniem tiks radīti atbilstoši priekšnosacījumi veiksmīgas, vecumposmam atbilstošas izglītības uzsākšanai pirmajā klasē. Grozījumos arī noteikts, ka pamatizglītības 1. klases programmu varēs īstenot arī pirmsskolas izglītības iestāde, turklāt 1. klasē būs nevis mācību stundas, bet gan mācību nodarbības.

IZM un Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāvji piektdien, 25. septembrī, tikās ar pirmsskolas un sākumskolas izglītības speciālistiem, lai turpinātu diskusijas un darbu pie izglītības satura un mācību metodēm saistībā ar skolas gaitu uzsākšanu no 6 gadu vecuma. Tikšanās dalībnieki kopumā esot atzinīgi novērtējuši iespēju bērnus sūtīt skolā no sešu gadu vecuma, tomēr sabiedrībā domas dalās un daudzi pedagogi un bērnu vecāki šo ideju asi kritizē.

Gala lēmumu šajā jautājumā pieņems Saeima.

Svarīgākais