Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Vai septembrī skolēniem mācības noritēs klātienē?

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Līdz 30. jūnijam poti pret Covid-19 Latvijā bija saņēmuši 53% no visiem izglītības iestāžu darbiniekiem. LTV raidījumā "Rīta panorāma" izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece atzina, ka cer uz vēl lielāku pedagogu iesaisti.

Ministre atzina, ka trīs dienu laikā, līdz 30. jūnijam vakcinēto izglītības iestāžu darbinieku skaits pieaudzis par vienu procenpunktu.

Atsevišķi lūkojoties uz datiem, poti pret Covid-19 ir saņēmuši aptuveni 41% pirmsskolas pedagogu, 56% vispārējās izglītības un 74% augstākās izglītības iestāžu darbinieki.

Muižniece atzina, ka, viņasprāt, 1. septembrī būs iespējams atsākt mācības klātienē. Tomēr, lai tas varētu notikt, ir nepieciešama lielāka pedagogu vakcinācijas aptvere, vismaz 70% vai 80%.

Ministre minēja, ka arī augstskolu turpmākajā darbā lielāks uzsvars tiek likts uz klātienes mācību procesu. Tomēr visticamākais, ka klātienes studijas varēs norisināties tikai tiem studentiem, kuri ir saņēmuši poti pret Covid-19.

"Prioritāte ir klātiene, bet visticamākais vakcinētajiem."

Ministre minēja, ka šobrīd salīdzinoši maz pedagogu ir saņēmuši poti, lielākoties trīs iemeslu dēļ. Viens no tiem saistās ar to, ka pedagogi tika pasludināti par prioritāro grupu vien aprīļa vidū. Šajā laikā poti varēja saņemt vien pirmsskolas un sākumskolas pedagogi, kā arī tajā laikā valdīja liela skepse saistībā ar "AstraZeneca" vakcīnām. Kā arī daļa pedagogu vēlējās nogaidīt, kad beigsies mācību gads un tad saņemt poti, lai, iespējamu, blakusparādību dēļ nebūtu jākavē mācību process.

"Es domāju, ka līdz septembrim ir iespējams sasniegt maksimāli lielu aptveri pedagogu vakcinēšanās ziņā," atzina ministre.

Muižniece skaidroja, ka šobrīd ministrijās notiek aktīvs darbs, lai izstrādātu priekšlikumus, kā motivēt cilvēkus vakcinēties, tai skaitā arī pedagogus.

Izglītības un zinātnes ministrija pedagogus plāno motivēt ar dažādiem informatīviem pasākumiem, piemēram, skolotāju semināru laikā aktualizēt vakcinēšanās tematiku, piesaistīt arī ekspertus.

"Es, protams, ceru, ka mēs nonāksim līdz 100%. Visticamākais tā ir utopija, tie ieteikumi, ko saka mediķi, eksperti ir ap 80%, it sevišķi, ja mums ir šis delta varinats, tā tam vajadzētu būt," ministre skaidroja nepieciešamo vakcinācijas aptveri līdz 1. septembrim.

Muižniece uzsver, ka kvalitatīvs mācību process var norisināties vien klātienē. Tāpēc tiek apsvērta ideja par pedagogu obligāto vakcinēšanu. Šonedēļ jautājumi par atsevišķu profesiju pārstāvju obligāto vakcinēšanu tiks apspriesta valdības sēdē.