Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Izaugsme vai atalgojums? Svarīgākās lietas, kurām pievērst uzmanību izvēloties pirmo darba vietu

© pexels.com

Pētījums starp uzņēmējdarbības, ekonomikas, finanšu, matemātikas un IT studentiem atklāj interesantus faktus par studentu karjeras mērķiem un faktoriem, kas ietekmē viņu darba devēju izvēli.

Rezultāti liecina, ka mūsdienu studenti darba vidē alkst pēc līdzsvara, stabilitātes, cieņas un draudzīgām attiecībām, kā arī, pieņemot lēmumu par darba devēja izvēli, svarīgu lomu spēlē tas, vai un kādas izaugsmes un attīstības iespējas uzņēmums piedāvā.

Studenti darba dzīvē alkst pēc privātās un profesionālās dzīves līdzsvara un stabilitātes

Domājot par nākotnes karjeru, pārliecinoši populārākais mērķis studentu vidū ir privātās un darba dzīves līdzsvara uzturēšana, ko kā svarīgu atzīmējuši 66% aptaujāto studentu. 44% respondentu, veidojot karjeru, vēlas justies droši un stabili savā darba vietā, savukārt intelektuālais izaicinājums darba dzīvē būtisks 32% aptaujāto studentu.

Starptautiski uzņēmumi - populārākā studentu izvēle karjeras uzsākšanai

Lai arī vēl pāris gadus atpakaļ daudzi studenti sapņoja par dinamisku ikdienu un strauju izaugsmi jaunuzņēmumu sastāvā, šobrīd, izvēloties pirmo darba vietu, lielākā daļa studentu (57%) vislabprātāk pievienotos starptautiskām organizācijām. Pārsteidzošā kārtā tikai 16% izvēlētos veidot savu uzņēmumu, bet 5% - pievienoties jaunuzņēmumam. Pavisam neliela daļa, tikai 4% aptaujāto studentu, savu pirmo darba vietu izvēlētos valsts sektorā.

Izvēloties darba devēju, studenti īpaši novērtē cieņpilnu un draudzīgu darba vidi un attīstības iespējas

Izvērtējot 14 faktoru lomu, izvēloties darba devēju, kopvērtējumā visaugstāk ierindojušies šādi faktori: cieņpilna attieksme pret darbiniekiem, draudzīga darba vide, apmācību un attīstības iespējas, vadītāji, kas ir ieinteresēti manā attīstībā. Pretēji populāram uzskatam par atalgojuma nozīmi darba devēja izvēlē, šo faktoru studenti ierindojuši saraksta vidū.

"EY priecājās atklāt, ka, izvēloties darba devēju, jaunieši dod priekšroku starptautiskiem uzņēmumiem, kas rūpējas par saviem darbiniekiem, nodrošinot draudzīgu un dinamisku darba vidi, apmācību un izaugsmes iespējas, atsaucīgus komandas biedrus un atbalstošus vadītājus. Kā vadošais profesionālo pakalpojumu sniedzējs Latvijā un Baltijā ar gandrīz 30 gadu pieredzi un panākumiem, EY ar prieku piedāvā visas šīs vērtīgās iespējas saviem darbiniekiem. Katru gadu ar lepnumu uzņemam jauno paaudzi un piedāvājam iespēju paveikt kaut ko nozīmīgu - kaut ko, kas rūp darbiniekiem pašiem, EY un pasaulei," stāsta EY partnere Diāna Krišjāne.

Pētījums tika veikts šī gada pavasarī, sadarbojoties auditorkompānijai EY un personāla vadības konsultāciju uzņēmumam ERDA. Kopā aptaujā piedalījās 963 uzņēmējdarbības, ekonomikas, finanšu, matemātikas un IT studenti.