Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Arodbiedrība kritizē Šuplinskas iesāktās izglītības reformas

© f64.lv, Rūta Kalmuka

Vērtējot izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas (JKP) paveikto divarpus gadu laikā, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) kritizē ministres sākto reformu pozitīvā pienesuma trūkumu un dialoga trūkumu ar izglītības nozari.

Trešdien preses konferencē žurnālistiem Šuplinska paziņoja, ka atstās Jauno konservatīvo partiju (JKP), ja politiskais spēks viņu atsauks no ministres amata. Savukārt Saeimas deputāte un bijusī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Anita Muižniece (JKP) ir piekritusi partijas aicinājumam kļūt par izglītības un zinātnes ministri. Par izglītības un zinātnes ministres nomaiņu pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu šodien paziņoja arī premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV).

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga aģentūrai LETA norādīja, ka Šuplinska ir iesākusi virkni reformu, taču lielai daļai jauniesākto reformu trūkst seguma, lai pilnvērtīgi tās turpinātu un gūtu pozitīvu pienesumu.

Viņa atgādināja, ka arodbiedrība atsaukt Šuplinsku no izglītības un zinātnes ministres amata pieprasījusi jau iepriekš un vairākkārt, norādot uz riskiem un nepilnībām nozarē. Kā norādīja LIZDA priekšsēdētāja, ja Šuplinsku atsauks no ministres amata, tad pamatojums tam ir neieklausīšanās nozarē. "Līdz šim ir bijuši divi monologi, kas diemžēl nenoveda līdz sociālam dialogam," piebilda Vanaga.

Jautāta, ko LIZDA sagaidītu no potenciālā ministra, ja JKP atsauktu Šuplinsku no ministres amata, Vanaga pauda piesardzību. Viņa skaidroja, ka IZM paliks JKP pārraudzībā, līdz ar to nākamā ministra vērtību atklās laiks un darbi.

Vanaga uzsvēra, ka nākamajam ministram, virzot un realizējot reformu nozarē, ir jāvērš uzmanība, kā tiek reforma īstenota. Tāpat jaunajam ministram būs jāpierāda izpratne par izglītības nozares darbu un specifiku, uzklausot nozarē strādājošos. Svarīga būs arī cieņpilna sadarbība, kurā nozare netiek "nepārtraukti kritizēta".

"Jaunajam ministram būs jāmeklē daudzveidīgi mehānismi un kompromisi," sacīja Vanaga.

LETA jau vēstīja, ka Šuplinska atstās Jauno konservatīvo partiju (JKP), ja politiskais spēks viņu atsauks no ministres amata, trešdien preses konferencē žurnālistiem paziņoja ministre.

Tāpat ziņots, ka Saeimas deputāte Anita Muižniece (JKP) ir piekritusi kļūt par izglītības un zinātnes ministri, aģentūrai LETA apliecināja Muižniece.