Piešķirs naudu pedagogu profesionālajai pilnveidei

Latviešu valodas, literatūras un bilingvālo mācību pedagogu profesionālās kompetences pilnveidē ieguldīs 119 103 latus no Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļiem.

Kā aģentūru LETA informēja Latviešu valodas aģentūras (LVA) projektu vadītāja Indra Lapinska, kursi skolotājiem tiks īstenoti ESF līdzfinansētā projektā "Latviešu valodas, literatūras un bilingvālo mācību pedagogu profesionālās kompetences pilnveide".

Kursu mērķis ir nodrošināt pirmsskolas un sākumskolas latviešu valodas, literatūras un bilingvālo mācību pedagogu profesionālo pilnveidi un darbam nepieciešamo prasmju atjaunošanu atbilstīgi aktuālajām vajadzībām.

Skolotāju izvēlei piedāvātas 17 dažāda apjoma profesionālās pilnveides programmas. Bilingvālo mācību skolotājiem būs 60 stundu kursi "Mazākumtautību skolotāju profesionālās kompetences pilnveide mācību satura īstenošanai latviešu valodā". Plānotas 40 grupas visos piecos Latvijas plānošanas reģionos. Kursi plānoti 600 mazākumtautību skolu dažādu mācību priekšmetu skolotājiem.

Pirmsskolas un sākumskolas skolotāju izvēlei tiek piedāvātas divas programmas Latviešu valodas (LAT2) mācības pirmsskolā un sākumskolā un bilingvālās mācības pirmsskolā un sākumskolā. Katras programmas ilgums 36 stundas. Plānotas 30 grupas ar pirmsskolas un sākumskolas skolotājiem visos piecos Latvijas plānošanas reģionos. Programmas tiek īstenotas saskaņā ar pieprasījumu.

Latviešu valodas un literatūras skolotājiem tiek piedāvātas 14 programmas - "Tekstveide un darbs ar tekstu latviešu valodas stundās vidusskolā", "Daudzveidīgas metodiskas pieejas literatūras virzienu apguvē", "Leksikoloģijas un frazeoloģijas apguve pamatskolā un vidusskolā", "Mūsdienu ārzemju literatūra un mācīšanas metodika", "Mūsdienīga latviešu valodas stunda", "Literatūras apguves veicināšana mazākumtautību izglītības programmās pamatskolā", "Tekstveides jautājumi pamatskolā", "Mūsdienīga literatūras stunda", "Mācīšanās un domāšanas prasmju attīstīšana latviešu valodas stundās", "Teātris kā līdzeklis dramaturģijas mācībās", "Valodas kultūras aktuālie jautājumi", "Individualizēta pieeja latviešu valodas apguvei", "Aktuālas tendences jaunākajā latviešu literatūrā", "Literārā teksta interpretācija skolā". Katra programma ir plānota 12 stundu kursam.

Plānots, ka kursus apmeklēs 700 latviešu valodas un literatūras skolotāju 35 grupās visos piecos Latvijas plānošanas reģionos. Pieteikties uz kursiem ir iespējams gan kolektīvi - pie novadu metodiskā darba organizatoriem, skolu vadītājiem -, gan individuāli.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais