Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Mācību gada izskaņā Šuplinska piedāvā neprasīt sejas masku lietošanu skolēniem līdz 12 gadu vecumam

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Mācību gada izskaņā izglītības ministre Ilga Šuplinska (JKP) piedāvā neprasīt sejas masku lietošanu stundās skolēniem līdz 12 gadu vecumam.

Pašlaik spēkā esošais regulējums nosaka, ka sejas maskas ir jālieto visiem skolēniem no septiņu gadu vecuma visās skolas telpās.

Kā aģentūru LETA informēja ministres pārstāve Santa Manuilova, 18.maija Ministru kabineta (MK) sēdē tika skatīts Veselības ministrijas sagatavots ziņojums par priekšrocībām vakcinētām un Covid-19 pārslimojošām personām. Ka vērtē Šuplinska, valdības sēdē "netika skatīta bērnu un pusaudžu pozīcija", kuri nav vakcinēto personu sarakstā.

Šuplinskas pārstāve pavēstīja, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) masku normas pārskatīšanu esot "noraidījis, citus priekšlikumus nekomentējot, bet aizrādot, ka cīnīties, ka šiem bērniem nebūtu maskas, ir apmēram tāpat, kā cīnīties, lai šie bērni būtu maksimāli nepasargāti".

Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) tiek pausta gatavība domāt par modeļiem un mācību organizāciju skolā, taču līdz šim izmantotais drošības protokols nav ļāvis skolēniem atgriezties skolās atsevišķās klasēs un reģionos vairāk kā pusgadu. Tāpēc svarīgi, ka tiek izdiskutēti jautājumi, kas, vakcinējoties sabiedrības lielākajai daļai, ļauj atgriezties klātienes mācību procesā un vismaz mācību stundā nelietot mutes un deguna aizsegu, norāda IZM.

Lietuva un Igaunija ir atsākušas mācības klātienē jau kopš maija sākuma, savukārt masku nēsāšana vecuma posmā no 7 līdz 12 gadiem bērniem nav bijusi obligāta prasība visā Covid-19 krīzē, uzsver ministre. Pieaugot vakcinēto personu skaitam, Šuplinska vēloties saprast, ko epidemiologi prognozē izglītības vidē.

Diskutējot par atvieglojumiem dažādās vecuma grupās, Šuplinska valdībā esot vaicājusi, kādi atvieglojumi paredzēti bērniem, kuri neietilpst vakcinēšanas vecumā. Ministre izteikusi nepieciešamību pēc masku nēsāšanas normas pārskatīšanas tieši jaunākajā skolas vecuma posmā no septiņiem līdz 12 gadiem, ko Šuplinska pamato ar Igaunijas un Lietuvas piemēru, kur bērni skolās nenēsā maskas.

Politiķe arī iepriekš aicināja pārdomāt testēšanu vecuma grupās, kurām nav pieejama vakcīna - bērniem līdz 16 gadu vecumam. Šuplinska arī uzsvērusi ventilācijas un gaisa kvalitātes jautājumu, ko pašlaik esot sākušas risināt pašvaldības, pavēstīja ministres pārstāve.

IZM dati rādot, ka testēšana "izķer" lielāko gadījumu skaitu, jo no visiem testētajiem pedagogiem un darbiniekiem vien 0,41% ir pozitīvs Covid-19 rezultāts, teikts ministres pārstāves paziņojumā.