Apņemas vairot profesionālās izglītības popularitāti

Lai nākotnē vismaz 50% absolventu izlemtu turpināt mācības profesionālajās izglītības iestādēs, kuru audzēkņi sniegtu lielu ieguldījumu valsts attīstībā un ekonomikā, nepieciešams lauzt stereotipu, ka gudrākie skolēni pēc pamatskolas beigšanas turpina mācības vidusskolā, bet ne tik veiksmīgie - profesionālajā izglītības iestādē.

Tā šodien Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un žurnāla "Ir" rīkotajā diskusijā atzina izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS) un uzņēmēji.

Broks uzsvēra, ka jāveicina profesionālās izglītības pievilcība. To varētu paveikt, apgūstot Eiropas Savienības naudu, par kuru būtu iespējams veidot profesionālo izglītības iestāžu kompetenču centrus, aprīkot mācību iestāžu telpas ar modernu aprīkojumu.

AS "SAF Tehnika" vadītājs Normunds Bergs atzina, ka sabiedrībā būtu nepieciešams lauzt stereotipu, ka gudrākie skolēni pēc pamatskolas beigšanas turpina mācības vidusskolā, bet ne tik veiksmīgie - profesionālajā izglītības iestādē. Viņš arī uzsvēra, ka reformas nepieciešams veikt arī augstākās izglītības jomā, jo darba tirgū trūkstot cilvēku ar profesionālo izglītību.

Kā vienu no risinājumiem Bergs piedāvāja valstij akreditēt tikai tās augstskolu programmas, kurās vismaz 15% nodarbības vadītu vieslektori no citām valstīm. "Patlaban lielas problēmas ir saistītas ar inženieru izglītības kvalitāti, jo trūkst laba, kvalificēta mācībspēka. Šo problēmu varētu risināt vieslektoru piesaistīšana no citām valstīm, jo Latvijā visi profesionāļi inženierzinātnē vairs nepasniedz, bet jauniem vietējiem pasniedzējiem izstrādāt programmu nebūtu efektīvi," uzsvēra Bergs.

Savukārt biznesa augstskolas "Turība" akcionārs Aigars Rostovskis norādīja, ka valsts varētu ietaupīt līdzekļus, samazinot finansējumu tā sauktajās mīkstajās zinātnēs, piemēram, sociālajās un humanitārajās, kur finansējums nav tik liels, un šīs jomas varētu nonākt tirgū, bet paredzēt finansējumu uz biznesu orientētām zinātnēm, vērtējot kvalitāti, lai ieguldītā nauda atmaksātos.

Jau ziņots, lai izzinātu, kādus mērķus jaunā valdība izvirzījusi valsts starptautiskās konkurētspējas veicināšanā, kādus soļus šai virzienā plānots spert prioritāri, LTRK sadarbībā ar žurnālu "Ir" organizēja diskusiju ar jaunās valdības ministriem.

Svarīgākais