Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Ārste, māksliniece vai skolotāja - par ko sapņo nākotnē kļūt meitenes Latvijā?

© pexels.com

Ārste un māksliniece - tādas ir Latvijas meiteņu iecienītākās profesijas, kurās viņas vēlētos strādāt nākotnē, liecina "Barbie/Norstat" aptauja.

Šīs kā savu meitu sapņu profesijas visbiežāk minējušas respondentes, kam ir vismaz viena meita vecumā no 4 līdz 18 gadiem.

Par ārsti vēlas kļūt 15% meiteņu, bet par mākslinieci 11%. Tāpat meiteņu iecienītas ir arī dizaineres (8%), skolotājas (7%) un uzņēmējas (7%) profesijas.

Interesanti, ka Latvijas meitenes savās profesiju izvēlēs kļuvušas radošākas, jo divas iecienītākās viņu māmiņu profesijas bērnībā bijušas skolotāja (23%) un ārste (20%).

Tomēr vairumā gadījumu bērnības sapņu profesija netiek īstenota dzīvē. 71% Latvijas sieviešu norāda, ka nestrādā profesijā, par kuru sapņojušas bērnībā. 20% atklāj, ka bērnības sapņu profesijā darbojas daļēji un tikai 8% atzīst, ka strādā profesijā, par ko sapņojušas bērnībā.

Kas stājas tam ceļā un cik daudzas no meitenēm tiešām nākotnē kļūs par ārstēm, māksliniecēm, dizainerēm vai uzņēmējām? Daudzas Latvijas sievietes atzīst, ka viņu sapņu realizēšanai ir kaitējusi apkārtējo stereotipiskā domāšana (23%) un pašu bailes īstenot sapņus (16%). Šo fenomenu sauc par "Dream Gap" jeb "Sapņu plaisu", kas skar meitenes gan Latvijā, gan ārvalstīs un tas ietver visus aizspriedumus un šķēršļus, kas nostājas starp meitenēm un viņu pilno potenciālo. Jau no piecu gadu vecuma daudzas meitenes sāk uzskatīt, ka nav tik gudras un spējīgas kā zēni. Viņas pārstāj ticēt, ka varētu būt prezidentes, ieņemt citus augstus amatus.

"Dream Gap" ir zīmola "Barbie" aktualizēts fenomens, kas uzsver, ka jau no piecu gadu vecuma daudzas meitenes sāk uzskatīt, ka nav tik gudras un spējīgas kā zēni. Viņas pārstāj ticēt, ka varētu būt prezidentes, ieņemt citus augstus amatus. Ļoti apsveicami, ka mūsdienu sievietes Latvijā, iespējams, vadoties no savas pagātnes un apzinoties, kas viņām traucējis īstenot sapņus, ir gatavas savas meitas atbalstīt.

53% sieviešu norāda, ka atbalstītu meitas centienus tiekties pēc sapņu profesijas arī pieaugot, jo "bērni jāatbalsta jebkuros viņu pieņemtajos lēmumos, lai sniegtu iespēju attīstīties". Tāpat 29% atklāj, ka atbalstītu, jo "meitas izsapņotā profesija šķiet lieliska". 12% atzīst, ka meitas sapnim līdz galam netic, bet "noteikti pēc iespējas atbalstītu, jo svarīgi ir sniegt iespēju mēģināt".

Tiesa 1% aptaujāto atzina, ka meitas sapņu piepildījumu neatbalstītu, jo uzskata meitas izvēlēto profesiju par nereālu un mūsdienu pasaulē neiespējamu, un vēl neliels skaits respondentu (arī 1%) norādīja, ka viņām nepatīk meitas/-u izvēlētā profesija.

Lai meitenes sasniegtu savus profesijas mērķus, ļoti svarīga ir iedvesmojošu personību un labu paraugu pieejamība, klātbūtne un atbalsts gan mājās, gan citviet.