Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Šuplinska: Skolēnu Dziesmu un deju svētkus nevar pārcelt

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska LTV raidījumā "Rīta panorāma" atzina, ka Dziesmu un deju svētkus nav iespējams pārcelt vēl uz gadu.

Viņa uzsvēra, ka Dziesmu un deju svētku pamatideja nav saistīta tikai ar nedēļas ilgajiem pasākumiem Rīgā, kad vienuviet kopā satiekas liels skaits skolēnu. Svētku pamatideja esot piedzīvot un pārdzīvot latviešu dziesmu, deju un mūzikas mantojumu un izjust piederību savai identitātei.

"Svētkiem ir sākums, kulminācija un noslēgums. Kā novērojam Covid-19 laikā, mums ir bijuši, piemēram, Ziemassvētki un noteikti Jaunais gads, ko mēs neesam svinējuši šajā gadā tieši tā, kā iepriekš. Arī dziesmu svētki nav domāti tieši tādi paši kā iepriekš, nav domāta sabraukšana Rīgā uz nedēļu," norāda ministre.

Šobrīd esot apsvērtas vairākas iespējamās svētku norises formas, kas būs atkarīgas no epidemioloģiskā stāvokļa valstī.

Ministre atzīst, ka, visticamāk, svētki noritēs reģionu formātā, līdzīgi kā tas ir ieviests skolu gadījumā. Ja epidemioloģiskā situācija būs droša, tad tiks vērtēts vai pasākums noritēs vien skolas telpās, vai tiks izvērsts plašāk novadā.

Šuplinska skaidroja, ka, iespējams, noritēs atsevišķi koncerti, kas būs vairāk tendēti uz profesionālās ievirzes spēcīgākajiem kolektīviem. Tomēr arī tie notiktu bez skatītāju klātbūtnes.

"Šeit nav runa par masu pulcēšanos, par piespiedu jeb obligāto būšanu svētkos, bet otrādi brīvprātīgu, emocionālu savas identitātes izdzīvošanu, kas ir nepieciešama, lai pieliktu punktu tam, kas ir gatavots vairāku gadu garumā."

Viņa uzsvēra, ka nevienā no esošajiem plāniem par svētku norisi, netiek iecerēta skatītāju klātbūtne. Ja epidemioloģiskā situācija Latvijā maijā nebūs iepriecinoša, masu vakcinācijas gaita nebūs liela, tad svētki tiks plānoti pēc C varinata. Tad tie norisinātos skolas pagalmos vai novada estrādēs.

Ministre minēja, ka svētkus nevar pārcelt vēl vienu gadu uz priekšu.

Svētkus pārcelt nav iespējams, jo ir mainījušās dažādas vecuma grupas: "Repertuārs, kas ir apgūts, ir jau apgūts divus gadus atpakaļ. Tie skolēni, kas ir apguvuši, piemēram, skolēni ir bijuši 11. klasē, viņi ir aizgājuši studēt. Skolēni, kur ir bijuši 4. klasē, ir pārgājuši pilnīgi citā vecuma grupā, kur ir pilnīgi cits repertuārs."

Viņa uzsvēra, ka otrs iemesls, kāpēc svētkus nevar pārcelt, ir tas, ka nav skaidri zināms, kāds izvērtīsies nākamais mācību gads.

"Tas brīdis, kas tiek piedzīvots, viņš neatkārtojas. Viņš nevar tikt ielikts pagarinājumā vai pauzes režīmā, tāpēc pārcēlums nav iespējams. Ir iespējama samazināta forma."

Šonedēļ sākās pedagogu vakcinācija pret Covid-19. Ministre atzina, ka šobrīd pedagogi tiek uzrunāti, patiecoties daudziem kanāliem - e-pastiem, sociālajiem medijiem, vebināriem un preses konferencēm.

Viņa uzsvēra, ka, viņasprāt, uzrunāt var tikai tos pedagogus, kuri ir gatavi ieklausīties.

"Man šķiet, ka brīžiem informācijas ir nedaudz par daudz. Tieši tāpēc, kāds cilvēks iespējams apjūk un nezina kā rīkoties."

Šuplinska pauda, ka no nākamās nedēļas izglītības iestādēm būs iespējams pieteikties kolektīvajai vakcinācijai. Kolektīvā vakcinācija varēs notikt tur, kur vakcinēties gribētāju skaits būs vismaz 25 cilvēki. Kolektīvajos sarakstos netiks šķiroti pedagogi, kuriem ir tiešs kontakts ar skolēniem un kuriem pašlaik nav.

Ministre sacīja, ka pašlaik vakcinācijas sistēmā ir pieteikušies 14 tūkstoši pedagogi, kuri vēlas saņemt poti.