Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Pret Covid-19 sāks vakcinēt pedagogus

© Reuters/Scanpix/Leta

Šodien stājas spēkā veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) rīkojums, kas paredz pret Covid-19 sākt vakcinēt pirmsskolas, speciālās izglītības iestāžu un 1.- 6.klašu pedagogus un darbiniekus, kuri, veicot darba pienākumus, nonāk ciešā saskarē ar bērniem, kā arī citus pedagogus, kuri atsāk darbu klātienē.

Pārējo pedagogu un izglītības iestāžu darbinieku vakcinācija pret Covid-19 varētu sākties no 3.maija.

Lai iepazīstinātu ar pedagogu vakcinācijas kārtību, šodien plkst.9.30 notiks attālināta preses konference, kurā tiks sniegta plašāka informācija par šīs prioritāri vakcinējamās iedzīvotāju grupas atvēršanu, informēja Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda.

Preses konferencē piedalīsies izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), Vakcinācijas projekta vadītāja Eva Juhņēviča un Raunas vidusskolas direktors Edgars Plētiens.

Lai raitāk nodrošinātu vakcinēšanu, Pavļuts aicina pedagogus pieteikties vakcinācijai pa tālruni 8989 vai "manavakcina.lv". Tikmēr Izglītības un zinātnes ministrija ir sagatavojusi Nacionālajam veselības dienestam informāciju, kas iekļauj sarakstu ar visām personām, kas atbilst prioritārai grupai. IZM sagatavotie saraksti neapliecina vēlmi vakcinēties - tikai atbilstību prioritārai grupai.

Plānots, ka vakcinācijai pieteikušies izglītības iestādes darbinieki saņems īsziņas un e-pastus par plānoto vakcināciju. Kolektīvu pieteikšanās savukārt tikšot sākta aprīļa otrajā pusē līdz ar "ViVaT" vakcinēšanās sistēmas ieviešanu. Paredzēts, ka izglītības iestādes veidos sarakstu ar vismaz 25 personām, kas ir izteikušas vēlmi vakcinēties, un vienosies ar vakcinētāju par kolektīva vakcināciju kādā no ārstniecības iestādēm vai liela mēroga centriem, vai par izbraukuma vakcināciju izglītības iestādes telpās.

Jau ziņots, ka, analizējot pedagogu gatavību vakcinēties un salīdzinot datus janvāra sākumā un martā, secināts, ka Latvijā 83% aptaujāto skolu un pirmsskolu pieaudzis to pedagogu skaits, kuri ir gatavi vakcinēties, liecina Neatkarīgās izglītības biedrības apkopotie dati. Biedrība norādīja, ka ir virkne skolu, kurās vakcinēties gatavo skolotāju skaits ir divkāršojies un trīskāršojies.

Piektdien seminārā par pedagogu vakcināciju Veselības ministrijas Vakcinācijas procesa koordinācijas speciāliste Dita Čudare stāstīja, ka šobrīd vakcinācijai pret Covid-19 pieteikušies apmēram 14 000 pedagogu un skolu darbinieku. IZM skaidroja, ka vispārējās izglītības iestādēs kopumā strādā 25 121 skolotājs un 13 852 tehniskie darbinieki.