Rīgas Tehniskajā koledžā plāno izveidot aviācijas tehniskās apmācības centru

Rīgas Tehniskajā koledžā plānots izveidot infrastruktūru mācību programmu īstenošanai par Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem.

Programmu īstenošana tiks veikta, lai Latvija, atbilstoši Eiropas Savienības regulās noteiktajām prasībām, varētu sagatavot aviācijas nozarē nepieciešamos speciālistus – mehāniķus un tehniķus.

Jau šā gada martā valdība nolēma no ERAF līdzekļiem atvēlēt 1 699 999 latus aktivitātei „Jaunu koledžas studiju programmu attīstība aviācijas nozarē”, paredzot atbalstu jaunu programmu ieviešanai aviācijas nozarē Rīgas Tehniskajā koledžā. Lai uzsāktu aktivitātes īstenošanu, pirmdien, 1.novembrī, valdība apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto Ministru kabineta noteikumu projektu „Noteikumi par darbības programmas „Infrastruktūra un pakalpojumi” papildinājuma 3.1.2.1.2.apakšaktivitāti „Jaunu koledžas studiju programmu attīstība aviācijas nozarē””, kas nosaka aktivitātes īstenošanas kārtību, prasības projekta iesniedzējam, projekta iesnieguma vērtēšanas kritērijus un citas prasības aktivitātes īstenošanai.

Attīstoties aviācijas nozarei, Latvijā jau vairākus gadus aktuāls kļuvis kvalificētu un Eiropas starptautiskajiem standartiem atbilstoši sagatavotu aviomehāniķu un tehniķu trūkums. Latvijā akadēmiskās izglītības līmeņa aviācijas speciālistus sagatavo divas augstskolas, bet līdz šim nav attīstīta pirmā līmeņa augstākā profesionālā izglītība, kas sagatavotu un nodrošinātu arī pietiekamu praksi topošajiem speciālistiem, lai viņi varētu iegūt sertificētu aviācijas mehāniķa un aviācijas tehniķa kvalifikāciju.

Sadarbībā ar nozares pārstāvjiem un starptautiski atzītu aviācijas tehniskās izglītības pakalpojumu sniedzēju aktivitātes ietvaros Rīgas Tehniskajā koledžā plānots izveidot aviācijas tehniskās apmācības centru, ERAF līdzekļus ieguldot nepieciešamās mācību infrastruktūras izveidei un jaunu pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmu ieviešanai. Projekta izmaksas 100% tiks segtas no ERAF līdzekļiem.

Aviācijas mehāniķu un aviācijas tehniķu izglītības centrs tiks izveidots, ņemot vērā valsts tautsaimniecības attīstību un izvērtējot darba tirgus vajadzībām nepieciešamo speciālistu sagatavošanu. Šo speciālistu sagatavošana Latvijai pavērs iespējas attīstīt aviācijas tehnikas apkopi, kas ir pakalpojumi ar ļoti augstu pievienoto vērtību un pieprasīti visā pasaulē.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais