Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Šuplinska rosina atļaut klātienes konsultācijas grupās 12. klasēm

© Romāns Kokšarovs/F64

Izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) rosina Operatīvās vadības grupas izstrādātajā "četru soļu" Covid-19 krīzes iziešanas scenārija "pirmajā solī" atļaut klātienes konsultācijas grupās līdz desmit skolēniem visām 12.klasēm, vienlaikus paredzot arī skolēnu testēšanu uz Covid-19.

Ministre valdības sēdē skaidroja, ka 12.klašu skolēniem tuvojos centralizēto eksāmenu laiks, taču vairums skolēnu netiek pie skolotājiem uz individuālajām konsultācijām, jo skolotāji ir pārslogoti. Īpaši šāda tendence novērota lielajās skolās. Ministres ieskatā, lai 12.klašu skolēni varētu sagatavoties gala eksāmeniem vidējās izglītības iegūšanai, jāparedz konsultāciju organizēšana grupās līdz desmit skolēniem, vienlaikus paredzot arī testēšanos Covid-19 noteikšanai.

Viņa piebilda, ka atvieglojumus gaida arī augstākajā un profesionālajā izglītībā. Ministre atzīmēja, ka šajās izglītības pakāpēs nepieciešams atļaut praktiskās nodarbības klātienē un iespēju gatavoties gala noslēguma darbiem. Iespējams, vairumam izglītojošo ar pagarinājumu līdz vasaras beigām var nepietikt, lai noslēgtu savas mācības.

Kopumā ministre atbalsta Operatīvās vadības grupas izstrādātā scenārija "pirmā soļa" īstenošanu.

Operatīvās vadības grupas pieaicināto ekspertu vērtējumā prioritāri jāatvieglo Covid-19 dēļ noteiktie ierobežojumi izglītībā, bet nav vēlams pilnībā atvērt tirdzniecību.

Operatīvās vadības grupas pieaicinātie eksperti vērtēja izstrādāto četru soļu pieeju ierobežojumu mīkstināšanā un viņu uzdevums nebija piedāvāt alternatīvu pieeju. Eksperti īsā termiņā veica četru soļu principa novērtējumu un uzsvēra, ka patlaban nevar ieviest būtiskus atvieglojumus. Eksperti pauduši skepsi par ierobežojumu mīkstināšanu jau pēc 6.aprīļa, jo saslimstība ar Covid-19 Latvijā joprojām ir ļoti augsta.

Vienlaikus eksperti piekrīt pieejai, ka ierobežojumi tiek atcelti pakāpeniski.

Izvērtējot Operatīvās vadības grupas piedāvāto pirmo soli ierobežojumu mīkstināšanā, kas paredz atvieglot izglītības procesa organizēšanu un atļaut visiem tirgotājiem atsākt darbu, ekspertu grupa uzskata, ka patlaban nav īstais laiks, lai mīkstinātu pulcēšanos ierobežojumus, tostarp ļautu strādāt visiem tirgotājiem. Ekspertu grupas ieskatā, tirdzniecības centru atvēršana veicinās cilvēku mobilitāti un pulcēšanos, tādējādi radot Covid-19 izplatības augstu risku.

Kā iespējamos mīkstināmos ierobežojumus eksperti minēja atļaut pulcēšanos nelielās grupas, piemēram, divu mājsaimniecību ietvaros, tāpat atbalstāma būtu izglītības procesa organizēšana ārā, interešu izglītības droša organizēšana, kā arī varētu atļaut piketus nelielā lokā.

Ekspertu grupas ieskatā, prioritāri ierobežojumi būtu mīkstināmi izglītības jomā, savukārt ierobežojumus tirdzniecībā varētu mīkstināt otrajā solī, ko provizoriski plānots ieviest aprīļa beigās.

Jau ziņots, ka piektdien Ministru kabinets lems par ierobežojumu mīkstināšanu pēc Lieldienām un apspriedīs kritērijus lokdauna ieviešanai būtiskas saslimstības ar Covid-19 gadījumā.