Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Atbalsts studējošiem pieejams no pērnā gada augusta, skaidro ministrija

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Lai augstskolās un koledžās studējošie varētu saņemt finansiālu palīdzību saistīti ar izglītību Covid-19 krīzes laikā, lai gan dažāda veida atbalsts studentiem ir pieejams no pērnā gada augusta, par "Manabalss.lv" savāktajiem 10 000 parakstiem vienreizējai 500 eiro pabalsta izmaksāšanai ģimenēm, kuru bērni turpina iegūt augstāko izglītību Latvijā, komentēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM). 

Ministrijā norādīja, ka pabalsti nav IZM kompetence - tā ir Labklājības ministrijas.

IZM atgādināja, ka, sākoties Covid-19 pandēmijai, ministrija meklēja risinājumus, kā mazināt krīzes ietekmi uz izglītības un zinātnes nozari, tostarp studējošajiem. Viens no atbalsta veidiem gan valsts, gan privātajās augstskolās studējošajiem ir iespēja no 2020.gada augusta pēc atvieglotiem noteikumiem saņemt studiju un studējošā kredītu ar valsts vārdā sniegtu galvojumu.

Tāpat, izvērtējot Covid-19 radītās sociālekonomiskās krīzes sekas un ņemot vērā Latvijas Studentu apvienības veiktās studējošo aptaujas rezultātus, ministrija rosināja valdību piešķirt atbalsta finansējumu studējošajiem. Papildus piešķirtie 5,1 miljoni eiro ļāva 2020./2021.studiju gadā valsts dibinātajās koledžās un augstskolās palielināt minimālo stipendiju no 99,60 eiro uz 200 eiro.

Kā norādīja IZM, valsts un privātās augstskolas un koledžas var pieteikties Labklājības ministrijas nodarbinātības stipendiju pasākumam. Īstenojot šo programmu, studentiem bezdarbniekiem ir iespēja studiju laikā attīstīt pētnieciskās, organizatoriskās, informāciju tehnoloģiju (IT) prasmes, veicot noteiktus uzdevumus augstskolā un saņemot stipendiju līdz 200 eiro mēnesī. Kopējais pieejamais finansējums šajā aktivitātē ir 3,6 miljoni eiro, un atbalstu plānots sniegt aptuveni 3000 studējošo.

LETA jau ziņoja, ka sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti 10 000 parakstu par vienreizējā 500 eiro pabalsta izmaksāšanu arī tām ģimenēm, kuru bērni turpina iegūt augstāko izglītību Latvijā.

Šāds parakstu apjoms ļauj iniciatīvu iesniegt izskatīšanai Saeimā.

Kā iniciatīvas pārstāve norādīta Jeļena Mirnaja. Viņa atgādināja, ka saskaņā ar Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma grozījumiem ir paredzēts vienreizējs pabalsts 500 eiro apmērā par vienu bērnu, "personai, kurai ir tiesības uz bērna kopšanas pabalstu par bērnu līdz viena gada vecumam, ģimenes valsts pabalstu vai piemaksu pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu ar invaliditāti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likumu vai kurai sakarā ar bērna piedzimšanu ir tiesības saņemt maternitātes pabalstu un bērns ir piedzimis līdz ārkārtējās situācijas beigām.

Idejas autore norādīja, ka attiecīgi citas ģimenes neesot valsts ģimenes pabalsta izmaksas subjekti. Viņa akcentēja, ka ģimenes, kuru bērni turpina iegūt augstāko izglītību Latvijā, arī izjūt ne mazas grūtības šajā sarežģītajā periodā.

"Daudzi jaunieši iegūst augstāko izglītību par savu ģimeņu līdzekļiem, nesaņemot stipendijas. Mācoties šai laikā attālināti, studenti un viņu vecāki ir spiesti apmaksāt arī kopmītni, to neizmantojot, lai nepazaudētu vietu tajā līdz laikam, kad atsāksies apmācības klātienē. Arī tas ievērojami pasliktina šo ģimeņu finansiālo stāvokli ārkārtas situācijas laikā," pausts iniciatīvas aprakstā.

Tāpēc Mirnaja aicina piešķirt vienreizēju 500 eiro pabalstu arī studējošo jauniešu ģimenēm vai apgādniekiem, kuru bērni turpina iegūt augstāko izglītību Latvijā. Viņasprāt, samērīgs atskaites punkts būtu valsts ģimenes pabalsta pašreizējā robeža - līdz 20 gadu vecuma sasniegšanai, ja jaunietis nav stājies laulībā.