Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Izglītība & Karjera

Šuplinska aicina apsvērt iespēju rīkot klātienes mācības 12. klases skolēniem

© Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

Lai 12.klases skolēni varētu labāk sagatavoties centralizētajiem eksāmeniem, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) aicina Ministru kabinetu apsvērt iespēju atļaut klātienes mācības 12.klases skolēniem.

Trešdien Ministru kabineta sēdē Šuplinska ministriem atgādināja, ka Eiropas valstīs klātienes mācības, īpaši eksāmenu klasēm, turpina norisināties arī pie divu nedēļu Covid-19 saslimstības sliekšņa 530. Ministre uzsvēra, ka šis fakts ir jāņem vērā un jārespektē, lemjot par Latvijas turpmāko rīcību Covid-19 pandēmijā.

Vienlaikus ministre atzīmēja, lai 12.klases skolēniem varētu rīkot arī iknedēļas rutīnas skrīningu. Šuplinska norādīja, ka siekalu testēšana izglītības darbinieku vidū sevi ir pierādījusi kā efektīvu.

Pēc viņas teiktā, reģionu principā iknedēļas testēšana ļāva samazināt Covid-19 saslimšanu izglītības iestādē un normalizēt psihoemocionālo stāvokli 1.-4.klases skolēniem.

"Es vēlreiz uzsveru - reģionu principā testēšana ļauj samazināt saslimšanu un normalizēt psihoemocionālo stāvokli 1.-4.klasei un 12.klasē vajag klātienes nodarbības, lai sagatavotos eksāmeniem," sacīja ministre.

LETA jau ziņoja, ka, pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotās informācijas par skolu darbības sākšanu pēc reģionu principa, periodā no 22.februāra līdz 16.martam, kurā epidemioloģiski drošās pašvaldībās norisinās klātienes mācības 1-4.klasei, pedagogiem un citiem skolu darbiniekiem ir konstatēta ļoti zema saslimstība ar Covid-19.

IZM uzsvēra, ka kopumā no 22.februāra līdz 16.martam konstatēti 39 skolu pedagogu un darbinieku saslimšanas gadījumi. Siekalu testēšana "izķēra" 28 gadījumus. Savukārt Covid-19 saslimstība tieši pedagogu vidū konstatēta 21 gadījumā. Tāpat konstatēti 12 skolēnu saslimšanas gadījumi. Ministrijas ieskatā, dati apliecina, ka izglītojamo vidū saslimstība ir ļoti zema.

Tāpat arī siekalu testi izglītības iestāžu personāla vidū ir uzrādījuši, ka pozitīvo testu īpatsvars skolās samazinās. Ja periodā no 22.februāra līdz 28.februārim konstatēts 1,1% pozitīvu gadījumu, tad periodā no 8.marta līdz 14.martam Covid-19 pozitīvo gadījumu skaits bija 0,3%. Savukārt pirmsskolās siekalu testi uzrādīja, ka no 22.februāra līdz 28.februārim Covid-19 pozitīvi gadījumi personāla lokā bija 1,03%, bet no 8.marta līdz 14.martam - 0,27%.

LETA jau ziņoja, ka no 22.februāra klātienes mācības 1.-4.klašu skolēniem atsāktas pašvaldībās, kas atbilstoši valstī noteiktajiem kritērijiem uzskatāmas par epidemioloģiski drošākām. Tomēr, pašām izvērtējot epidemioloģisko situāciju novadā un apkārtējās pašvaldībās, pašvaldības klātienes mācības 1.-4.klašu skolēniem vienā vai vairākās skolās var arī neatsākt.